Els casos positius de coronavirus continuen augmentant a totes les àrees bàsiques de salut d’Osona excepte el Lluçanès. Segons l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, les que han experimentat un major increment percentual durant l’última setmana són les de Tona, Sant Hipòlit i la Vall del Ges, però igualment les xifres absolutes més altes les mantenen Vic i Manlleu, que entre aquest dimarts i el de la setmana passada van sumar 240 i 118 nous afectats pel SARS-CoV-2, unes dades que representen un increment d’entre el 70% i el 80% respecte a les de finals de setembre. Tot plegat demostra que la situació d’Osona és preocupant, amb un risc de rebrot in crescendo per sobre dels 1.000 punts i molt mala peça al teler en l’inici d’aquesta segona onada de la pandèmia. “Els índexs de contagi són massa alts”, admet l’alcaldessa de Vic, Anna Erra. Un problema afegit és que de moment Salut no ha aconseguit determinar cap focus concret de transmissió a la comarca, de manera que “intuïm que es propaga en nuclis familiars o trobades socials i no es poden aplicar mesures contundents en un lloc específic”, explica Àlex Garrido des de Manlleu.
Tenint en compte la situació a totes dues ciutats, els consistoris van proposar a Salut tancar els equipaments esportius municipals, una mesura que s’havia de sumar a les restriccions fixades per la Generalitat durant quinze dies, però que el departament finalment va descartar aquest dijous, al·legant, segons Garrido, que –tot i l’impacte de les dades– “la capacitat de transmissió del virus està per sota d’1 a Manlleu i lleugerament per sobre a Vic, i que és de preveure que la setmana vinent es vegi un canvi de tendència”. L’objectiu a curt termini passa per frenar els contagis, retornar a una situació més o menys estable i, tal com destaca Erra, evitar hipotètics confinaments perimetrals: “Totes aquestes mesures són un cop anímic, econòmic i social, perquè hi ha gent que compleix al màxim i sectors molt tocats, com el de l’hostaleria, però la prioritat és la salut i amb l’esforç de tots hem d’aconseguir que el sacrifici no sigui en va”. Al Ripollès, la situació també ha tornat a empitjorar després d’haver assolit la franja de risc mitjà al setembre i, amb 431 punts, torna a ser molt alt. La majoria de contagis es concentren a Ripoll, però aquest mes també s’han detectat com a mínim cinc positius a Campdevànol i entre un i dos a Camprodon, Llanars, Sant Joan, Sant Pau i Vallfogona.
Pel que fa als centres sanitaris, a l’Hospital de Campdevànol ara hi ha quatre pacients amb coronavirus i als d’Osona, que han registrat una nova defunció, els ingressats han augmentat de 34 a 42. Es tracta d’un creixement “sostingut”, però Erra diu que hi ha dos factors que preocupen: els quadres mèdics a causa de la Covid-19, que tornen a ser “més virulents” que a l’estiu, i el fet que a l’UCI pràcticament no hi queden llits. Mobilitzar recursos extraordinaris com el pavelló Vic Salut de moment no està sobre a la taula, però “el tindrem a punt si la situació empitjorés”.

“Si no tens res al calaix, en dues o tres setmanes et quedes a zero”
Els fogons de Cal Xoriguer continuaran cremant malgrat les noves restriccions per intentar frenar el ritme de contagis de coronavirus. Els comanda el riuprimerenc Pedro Rico, que va acabar d’instaurar les comandes per emportar durant la primera onada de la pandèmia i ara torna a potenciar-les amb l’objectiu de servir capipota, cua de bou o pilotilles amb gambes encara que els clients no puguin degustar els plats al local que va posar en marxa fa quinze anys, després de restaurar ell mateix l’antiga casa del metge de Santa Eulàlia i canviar les xeringues i els bisturís per paelles i cassoles. Des de llavors, una recepta que combina passió amb moltes hores de xup-xup i la complicitat dels veïns i veïnes ha servit per omplir el restaurant de caliu tant els dies feiners com els caps de setmana, però Rico reconeix que l’arribada del coronavirus ha suposat un canvi de paradigma. 42 states have distinctive licenses for drivers who are under the age of 21. These licenses are created with the intention of making it simple for retailers and servers to distinguish them from regular driver licenses. There are ten best websites to get fake id which allows individuals upon reaching the age of 21, a new horizontal ID or license would be issued to that person. Other states denote on the license the year when a minor will turn 21. While these licenses are used by servers and retailers of alcohol, this policy applies to additional products and services that have similar age restrictions. En un intent de fer virtut de la necessitat, ells ho han aprofitat per ampliar la carta de menjar per emportar i dissenyar una pàgina web des d’on aviat volen vendre les seves magdalenes, els pastissos o el codonyat, perquè a Cal Xoriguer tot porta el segell d’una família que advoca pels productes d’elaboració pròpia –es fan fins i tot el pa– i el menjar ecològic i de temporada.
Mantenint un mínim d’activitat a la cuina, la intenció és empènyer a passar ràpid aquestes dues setmanes, resar perquè millori la situació epidemiològica i, encara que se serveixin menys dinars o desapareguin els cafès de primera hora, no haver de tornar a aplicar un ERTO als quatre treballadors que acompanyen Rico en l’aventura de Cal Xoriguer. Que el local sigui seu ho farà més fàcil, però desgraciadament el sector de la restauració torna a viure una estocada després d’un 2020 que ja ha vist abaixar la persiana de desenes de negocis d’Osona i el Ripollès. “No és culpa de ningú que estiguem vivint una pandèmia, però igualment continuen arribant les factures de l’aigua, la llum, els sous i assegurances dels treballadors… Si no tens res al calaix i has de parar en sec, en dues o tres setmanes et quedes a zero”, explica Rico amb resignació.
La mesura de limitar el servei de bars i restaurants al menjar per emportar es va filtrar als mitjans de comunicació dimarts i l’endemà la confirmava el govern de la Generalitat, però fins aquest dijous a última hora l’estira-i-arronsa amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va tenir els restauradors sumits en la incertesa. Un neguit inadmissible des del punt de vista de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i Osona. “No m’havia trobat mai amb una situació així”, explicava el gerent, Antoni Dinarès, poc abans que EL 9 NOU tanqués edició, “en una hora de diferència he hagut de dir als socis que calia tancar i després, que no. Són gent pendent de casaments, que ha d’avisar treballadors, anul·lar reserves… És vergonyós. També ens sap greu que la decisió de la Generalitat de tancar bars i restaurants estigués presa fins i tot abans de reunir-se amb les federacions”.
A partir d’ara l’objectiu és passar aquestes dues setmanes i buscar la manera que els negocis puguin continuar pedalant, amb esforç i la complicitat d’uns clients pels quals propietaris com Rico ja senten un immens sentiment de gratitud: “Quan vam tornar a obrir després del confinament, treballava jo sol preparant menjar per emportar i els veïns van continuar fent negoci als bars del poble. Pensàvem que no vindria ningú, però llavors l’estiu ha anat molt bé i hem treballat de valent”. Això ha acabat de motivar la família a no tirar la tovallola, però des de Cal Xoriguer insisteixen que també cal que es materialitzin els ajuts a la restauració que va anunciar dimecres el vicepresident Aragonès: “Ja existeixen en altres països i són necessaris si realment no volen que tanquem”. Dinarès hi afegeix ja d’entrada que 40 milions d’euros quedaran curts i que “en comptes d’un import que acabarà sent petit valdrien més ajudes directes encaminades a pagar els lloguers, per exemple”.
Poc amant de capficar-se abans d’hora, aquesta setmana Rico ha fet vida normal. Assegurar que el dijous al menú hi hagués paella havent omplert el rebost el dia abans. Recollir la roba de taula a la bugaderia, les flors naturals que decoren el local… I aquest divendres el despertador ha sonat a l’hora de sempre. És el primer dia de dues setmanes de fer menjar per emportar, netejar i endreçar el restaurant. Pintar o abrillantar les cadires, en canvi, no farà falta. A això ja s’hi va dedicar durant un confinament que espera no haver de tornar a viure mai més.