Fa uns dies va tancar les portes una altra multitudinària edició, la 51a, de l’Smithsonian Folklive Festival, que ha tingut lloc al cor de Washington, als Estats Units. Es tracta d’una gran mostra del patrimoni cultural d’arreu del món, que enguany tenia en la cultura catalana una de les seves protagonistes. Entre la nodrida representació catalana hi havia cinc artistes i artesans osonencs. Es tracta dels ceramistes Pep i Jan Madrenas, el forjador i escultor Enric Pla Montferrer, el cisteller Joan Farré i l’artesà de la pedra seca Roger Solé.
“Valorem molt positivament aquesta experiència, tant per la possibilitat que hem tingut de representar el nostre país com per poder mostrar els nostres oficis”, descrivia, una mica en nom de tots cinc, el forjador d’Alpens Enric Pla. Tots ells han pogut constatar el gran interès que han despertat les seves demostracions. “La gent és molt curiosa, et feia moltes preguntes”, assegura Pla, conscient que, en el seu cas, “la gent està poc acostumada a veure treballar el ferro forjat”. En aquest mateix sentit, el cisteller Joan Farré, de Folgueroles, valorava la redescoberta d’un públic americà “interessat per les altres cultures”. També en el seu cas, el món del vímet “és molt desconegut pel públic en general”, malgrat que als Estats Units també hi funciona una associació de cistellers, “molts dels quals, com passa a Catalunya, en qualitat d’aficionats”. Tots cinc marxaven aquest dilluns de Washington –i aquest dimarts està previst que arribin a casa– amb el convenciment que, al capdavall, “l’ofici, l’art i l’artesania són llenguatges universals”. Poder-ho compartir amb altres cultures ha esdevingut, també, “un enriquiment personal mutu” –més enllà de la polèmica política que ha acompanyat puntualment el festival.
El que sí que es queda a Washington, sota la custòdia de l’entitat organitzadora, l’Smithsonian Institution, és una peça a quatre mans que han creat Pla i Farré, amb ferro i vímet, que representa una gran porta de benvinguda a la cultura catalana.
{{ comment.text }}