L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

El Centre BETA desenvolupa un programari per calcular la petjada ambiental del sector porcí

Confien que sigui una opció vàlida per facilitar a moltes empreses la incorporació de criteris de sostenibilitat a les seves decisions


El 9 Nou
30/11/2023

En un context com l’actual, en el qual la sostenibilitat i la petjada ambiental dels productes s’està convertint en un criteri de compra cada vegada més important per als consumidors, les empreses del sector porcí estan començant a invertir recursos per fer front a aquesta demanda creixent. Part d’aquests recursos es destinen a fer que les empreses tinguin un major coneixement dels seus propis processos productius, a l’aplicació de metodologies complexes i a processos de verificació externa que han de certificar que la comunicació comercial que fan dels seus productes és transparent i honesta.

Davant d’aquesta realitat, el Centre Tecnològic BETA de la UVic ha desenvolupat el PIGPEF, un programari innovador que permet calcular amb facilitat la petjada ambiental i la petjada de carboni de la cadena de producció del sector porcí. L’objectiu és que en l’etiquetatge dels productes finals el client tingui garantit que l’empresa ha estat respectuosa amb el medi ambient i que la generació de CO₂ en el procés productiu ha estat la mínima possible. Al sector porcí, la quantitat de CO₂ que s’emet durant l’elaboració d’un producte depèn d’aspectes com ara la composició del pinso, la gestió de residus i purins, o el tipus de transformació que requereix cada producte.

Segons Joan Colón, responsable del Grup de Desenvolupament de Software del CT BETA, “el programari PIGPEF s’ha dissenyat perquè sigui intuïtiu i fàcil d’utilitzar, tant per a professionals com per a no professionals”, i perquè es converteixi “en una opció vàlida per a moltes empreses que vulguin incorporar criteris de sostenibilitat a les seves decisions empresarials amb més facilitat”.

Els resultats aconseguits a partir de la utilització del PIGPEF segueixen els estàndards de la UE en l’àmbit de la petjada ambiental de producte. A més, facilita que es pugui fer la verificació de la petjada ambiental conforme als estàndards ISO14064 o 14067, entre altres, oferint eines essencials per comunicar millor les pràctiques sostenibles a la indústria porcina.

El desenvolupament de PIGPEF s’ha fet dut a terme entre el CT BETA, Innovac, el Clúster Català de la Carn i la Proteïna Alternativa, 333 Corporate —distribuïdor oficial del PIGPEF—, el Grup de Sanejament Porcí de Lleida i el Clúster Español de Productores de Ganado Porcino (i+Porc). El projecte ha sigut finançat per la convocatòria extraordinària d’ajudes per a agrupacions empresarials innovadores de l’any 2022 del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia.

El PIGPEF no és l’únic programari d’aquest tipus que està desenvolupant el CT BETA. Segons explica Joan Colón, “actualment estem treballant amb altres prototips que aviat es podran aplicar a més sectors de la indústria alimentària”, sempre amb la visió de reduir la necessitat d’utilitzar i adquirir aplicacions professionals complexes i de limitar la necessitat de consultoria externa especialitzada.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 118 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't