L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Cabirols amb sensors de soroll i granges de vaques robotitzades

La Farmlab, fins diumenge a Rupit

El 9 Nou
10/06/2022
Rupit i Pruit

Òscar Embún

L’any 2000, Paul Crutzen va utilitzar el terme antropocè per definir l’era en la qual l’home ha esdevingut el principal agent transformador del planeta. Tot i que es tracta d’un concepte referit a l’impacte negatiu sobre el medi ambient derivat de l’acció humana, també pot designar com l’entorn natural es beneficia dels avenços tecnològics. Aquesta és la voluntat de la Farmlab de Rupit, un laboratori d’innovació per al món rural amb tecnologia promogut per la Fundació Itinerarium amb el suport de l’Ajuntament, la Diputació de Barcelona i Ro-Botica. Durant tota la setmana, el municipi acull experiències immersives que, en paraules de Marc Vives, director d’Itinerarium, “promouen l’equilibri territorial’’. Sota aquesta premissa, tot i l’estigma associat a l’endarreriment tecnològic del món rural, Vives subratlla com “la tecnologia, utilitzada amb seny, té cabuda a les zones rurals’’.

A la granja El Pinós Nou fa sis mesos que les vaques es munyen soles gràcies a tres robots que, segons el responsable de la granja, Jordi Juanola, “han contribuït favorablement al benestar d’animals i ramaders’’. Al mateix temps, Juanola apunta que, “abans dedicàvem vuit hores al dia a posar els munyidors i ara el granger fa tasques mentre les vaques es munyen’’. Així, encara que els mesos posteriors a la implantació dels artefactes “la producció va minvar perquè les vaques s’havien d’acostumar a un sistema més autònom’’, Juanola assegura que “hem recuperat la producció i les vaques tenen més qualitat de vida’’, ja que “els robots poden munyir quatre vegades al dia, i com més cops es muny una vaca, menys estrès té’’. Tot plegat, cada animal porta un collar identificatiu que possibilita obtenir un registre complet sobre el seu estat de salut i la producció de la llet. En un marc en què els ramaders es troben al límit per l’augment de costos, per a Juanola “la tecnologia ens ajuda a veure una mica de llum. A Catalunya hi ha unes 100 granges robotitzades’’.

A 300 metres de la granja, en un tancat de 4.000 metres quadrats s’estudia el comportament d’un parell de cabirols per mantenir-los allunyats de carreteres o camps de cultiu. D’aquesta manera, segons Vives, “amb la Cabirols Experience expliquem com els posem un collar a partir del qual rebem el recorregut exacte que fan i sabem si s’han acostat als sensors de soroll que hem col·locat a terra i que espanten l’animal’’. Però, per damunt de tot, l’objectiu dels sensors, afirma Vives, “rau a veure si això funciona per tal de fer una prova real a una carretera i evitar així accidents de trànsit amb animals’’, especialment amb porcs senglars i cabirols.

Aquestes són dues de les experiències tecnològiques que es concentren a Rupit i que el converteixen en “un dels municipis rurals amb més tecnologia per metre quadrat’’, esmenta Vives. Ara bé, el rerefons de la Farmlab amaga un desig que traspassa els límits territorials del poble: combatre el despoblament rural tot aconseguint que la gent reconnecti amb l’essència d’un entorn ruralitzat i “tecnologitzat’’.

Les experiències de la Farmlab Week es poden visitar fins diumenge. Entre les activitats paral·leles, destaca el concurs de plats de cuina de l’àvia, aquest divendres a la tarda.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't