El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està actuant a Osona per prevenir els incendis forestals que tenen el seu origen en els boscos de ribera. L’objectiu de la campanya és la prevenció de danys tant personals com materials, sense oblidar la importància biològica d’aquests espais, ja que les riberes són veritables corredors biològics on habiten multitud d’espècies de fauna, especialment ocells, que en aquesta època inicien el període reproductor.
També s’eviten danys a propietats privades i a plantacions forestals i cultius d’arbres fruiters
La campanya de prevenció d’aquest tipus d’incendis es basa en un operatiu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació format per personal de les 4 unitats del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals, a través del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) que són les encarregades de dur a terme els treballs de ruixat amb aigua per compactar el borrissol i reduir el risc d’ignició.
Els treballs de la campanya consisteixen en dues mesures principals: l’aplicació d’aigua i el precintament de les àrees recreatives
La problemàtica més gran respecte als incendis als boscos de ribera és la del borrissol. D’abril a maig, quan els pollancres maduren, alliberen unes llavors minúscules que presenten llargs pèls cotonosos i poden ser transportades molt lluny pel vent. Com a forma de reproducció, en zones on abunda aquesta espècie, les masses cotonoses de llavors (conegudes col·loquialment com a borrissol) poden ser transportades molt lluny pel vent i arriben a crear veritables cobertes sobre el terra que presenten una inflamabilitat extraordinària.
{{ comment.text }}