Els treballadors de Girbau van fer divendres una nova acció de protesta en forma de marxa lenta de vehicles pel voltant de la seu de l’empresa, a la carretera de Manlleu. Segueixen reclamant una negociació “a la qual l’empresa està obligada” de l’ERO que ha presentat d’extinció per a 76 treballadors. Segons el comitè d’empresa, fins ara “no hi ha hagut ni un moviment per buscar altres solucions que no siguin l’ERO. Estan inamovibles”, diuen. En dues ocasions, a 2/4 d’1 i a les 2 del migdia, perquè hi poguessin participar els treballadors dels dos torns de treball, van conduir de forma lenta provocant una cua de vehicles al voltant de l’empresa per fer visible la seva protesta.
Unes hores abans del mateix divendres van buscar el suport de la formació En Comú Podem reunint-se amb Joan Carles Gallego, exsecretari general de CCOO, sindicat majoritari al comitè, i el diputat Marc Parés. Gallego, que defineix Girbau com una empresa tecnològicament preparada, amb clients i un bon producte, va explicar que no entén l’estratègia de l’empresa “en no buscar altres solucions com les prejubilacions a una situació conjuntural i en no voler dialogar amb els treballadors” i considera que no “poden fer recaure-ho tot als treballadors”.
Fins ara s’han manifestat davant l’empresa i a la plaça Major de Vic per demanar als grups municipals de l’Ajuntament que els donin suport.
El 15 de febrer, data límit per l’acord
El proper 15 de febrer s’acaba el termini del mes de mediacions establert per negociar un ERO. Des del mateix comitè assenyalen que només queda la reunió del proper dilluns –es reuneixen aquest dia– per plantejar una alternativa i començar a treballar en un escenari diferent. Per ara, diuen, “no trobem resposta”. La negociació, expliquen, es fa amb el director general del grup, Serge Joris, “amb qui necessitem un traductor perquè parla en anglès” i a més, diuen, prové d’una empresa americana i no té al cap “el funcionament de les relacions laborals d’aquí”, afegeixen.
“No ens ho podem permetre”
El número 2 de la llista d’En Comú Podem a les eleccions catalanes, Joan Carles Gallego, i el diputat osonenc de la formació Marc Parés van fer l’acte central de campanya a Osona reunint-se amb el comitè d’empresa de Girbau i proposant un pacte de la indústria que es tracti des del territori “i que hem reivindicat constantment”, segons Parés. Al seu parer “no ens podem permetre perdre llocs de treball en indústries com Girbau i més venint de la pèrdua a General Cable”, va afegir per explicar que el que cal, com també va dir Gallego, és “diversificar la indústria, ja que depèn massa del sector porcí a Osona”.
Gallego va afegir que aquest ERO apareix “en un context en què altres empreses industrials a Catalunya també fan acomiadaments” i que això el que evidencia és que no hi ha hagut “per part de la Generalitat cap lideratge i no ha estat al costat de la realitat econòmica”. Per ell, hi ha una altra constatació i és que no “s’han definit estratègies industrials de futur i, davant d’aquesta inoperància, hi ha empreses que es plantegen tancar”. Alhora, considera que no es pot permetre que les empreses que reben ajuts públics no tinguin el compromís amb el territori, el medi ambient i els treballadors.
Des d’En Comú Podem proposen “la transformació de la indústria, més diversificada” i un pla de requalificació de treballadors per fer front a crisis com les de l’actual pandèmia.
{{ comment.text }}