L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Cefortem ja ha adquirit la nau on farà un laboratori d’indústria 4.0

L’empresa Panasonic els aporta el material per fer assajos de circuits de fred

El Centre de Formació en Tecnologies La Salle (Cefortem) ja ha adquirit les noves instal·lacions de 756 metres quadrats on s’ubicarà el seu laboratori industrial. Es tracta d’un projecte que va més enllà del centre formatiu, ja que forma part d’una estratègia de ciutat. El desembre passat es va signar un protocol entre el mateix Cefortem, l’Ajuntament, la UVic-UCC, el col·legi La Salle, l’Associació Foment Mercantil i Industrial i l’Associació d’Empresaris. La compra d’aquesta nau i les obres “senzilles” que s’hi faran és el primer pas per dotar Manlleu i per extensió la comarca d’un espai d’innovació i promoció de la indústria “i en concret de la indústria 4.0, que és el futur immediat”. Ho defineix així el gerent de Cefortem, Xavier Capelles, que explica que el curs que ve ja s’hi podrà fer formació. En concret s’hi habilitarà un laboratori, assessorats i amb material de l’empresa Panasonic, sobre circuits de fred “per encaixar en el tipus d’indústria que hi ha a la comarca”, diu Capelles en referència a la indústria agroalimentària. Serà el primer però no l’únic, ja que amb Panasonic s’ampliarà la col·laboració en altres divisions. De fet, La Salle ja té des de fa un any al centre una aula anomenada Workshop 4.0, on hi ha una cambra frigorífica a l’estil de les que té l’empresa Fredvic i el sistema micro240nano de control a distància de l’empresa de Tona Effitronix. “Va ser un primer pas i mantenim la col·laboració amb aquestes empreses”, diu Capelles.

D’altra banda, el centre també ha arribat a un acord amb l’Internet of Things Institute of Catalonia, que depèn del Campus La Salle – Universitat Ramon Llull, situat a Barcelona i que es va inaugurar precisament el passat mes de febrer. Es tracta d’un projecte cofinançat per la Unió Europea que consolida Catalunya com a pol europeu de coneixement i reforça la metodologia del learning by challenge com a motor pedagògic del Campus de La Salle-URL. L’espai, que disposa de gairebé 2.000 metres quadrats dedicats a la recerca, és el primer laboratori interdisciplinari de Catalunya que aposta per potenciar la transferència de coneixement entre la universitat i l’empresa i per incidir en el desenvolupament dels principals reptes tecnològics actuals, com l’internet de les coses, el big data i les smart cities. Part d’aquest laboratori s’instal·larà en l’espai de Manlleu. Capelles afegeix que les obres que cal fer a la nau adaptaran l’espai a diferents possibilitats. “Hi haurà espais que aniran canviant, ja que es poden dividir fàcilment amb portes mòbils, i el més important seran les obres de digitalització de la nau”, diu.

L’objectiu és que aquest espai sigui, a més d’aprenentatge, per a l’ús que en vulguin fer empreses i emprenedors ja que tindrà tecnologia puntera. Així servirà per provar les seves innovacions, si es dona el cas. “Tenim clar que el camí és la indústria”, diu Capelles, “i hem de formar professionals per a les empreses”.

“La pandèmia no ens ha aturat”

Xavier Capelles explica que el tancament general per la pandèmia arran de la Covid-19 “no ens ha aturat” en el procés de tirar endavant aquest projecte, i diu que, precisament, el material per muntar el laboratori va arribar de Panasonic fa poques setmanes, durant el tancament. Precisament, diu Capelles, “en aquests moments, a causa de les conseqüències de la pandèmia, el nostre projecte és més necessari que mai”. La reindustrialització després de la Covid-19 és “imprescindible i nosaltres formem per a la indústria”, afegeix.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 133 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't