Ja són molts anys els que fa des que la Fira de l’Hostal del Vilar de Sant Agustí de Lluçanès, s’estableix a la confluència de camins on històricament creuaven els camins ramaders. I ara, cada 28 de setembre s’hi celebra aquesta fira. Amb els anys, la fira ha patit alts i baixos, però res ha impedit que aquest dijous, una cinquantena de paradetes amb mostres d’oficis artesans, maquinària agrícola i ramaderia, es tornessin a instal·lar a aquell conegut camp, perquè centenars de persones s’hi passegessin un any més. De fet, és una fira que fa molt temps que triomfa i, Josep Pujol, exalcalde de Sant Agustí de Lluçanès i membre de l’organització de la fira, explicava que “és una fira molt antiga, no sabem ni quan va començar. Tothom en parla i ningú sap com va començar”.
De fet, fa tants anys que és sobre el mapa que ha permès que firaires com en Marc Terricabras, portin més de 50 anys assistint a la fira, fent que sigui la paradeta més vella de la trobada. Terricabras, sempre hi ha portat el mateix: ganivets, esquelles, collars per les vaques i molts altres utensilis de la ramaderia. Terricabras explicava que “és la millor fira perquè hi venem molt”, “conec a molta gent d’aquí que et ve a comprar i no et demana ni el preu, i l’ambient també és molt bo”.
Tot i que no se sap les dates exactes del seu inici, tot apunta que els primers vestigis venen d’anys pròxims al 1700, el que sí que se sap, és que la fira estava orientada cap a una altra banda. “Era una festa totalment ramadera i basada sobretot en la llana, a la fira d’avui en dia hi ha de tot” explicava Pujol, “ara l’objectiu de molts dels firaires és passar-s’ho bé, evidentment que si poden sortir-ne reforçats econòmicament, és encara millor, però molts venen per això”.
Durant el matí es van fer tota mena d’activitats i tallers pels més menuts, però, tot i això, els protagonistes del matí han estat tots els firaires que hi han assistit un any més, donant vida a una fira centenària que fa que es trenquin totes les fronteres de la comarca històrica del Lluçanès, per convertir-la amb la seva gran festa major.
David Amblàs ‘Mosto’ fa la millor ratafia
En aquesta edició de la fira s’hi ha celebrat el segon concurs de ratafia artesana del Lluçanès, organitzat pel Consorci. El guanyador ha estat David Amblàs Mosto, que s’ha endut un lot de productes de l’Associació Lluçanès a Taula. Hi ha hagut 25 participants, més que l’any passat, i el jurat el formaven el pastisser Lluc Crusellas, Ferran Vila i els restauradors Ramon Riera i Joan Enric Brià.
{{ comment.text }}