Anna Erra i Josep Arimany s’han abstingut.
La moció demanava a l’Estat espanyol que es replantegés la seva decisió de firmar un conveni de reciprocitat amb el Marroc que permetria als marroquins votar a les eleccions municipals. El conveni és possible des que l’1 de juliol es va aprovar la nova Constitució marroquina que permet als estrangers residents al Marroc votar en aquell país.
La discussió de la moció seguia el curs de la majoria de les que presenta PxC. Tots els grups anaven justificant el seu vot en contra. Fins que ha tocat el torn, l’últim, de CiU, que a canvi de modificar alguns punts de la moció, s’ha compromès a donar llibertat de vot als seus regidors.
Josep Anglada (PxC) ha acceptat, en considerar que no es canviava el sentit de la moció. Abans de la votació, l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal ha anunciat que ell votaria a favor de la moció. Entre altres motius, pel desacord que el conveni de reciprocitat amb alguns països que permet votar als estrangers residents a l’Estat espanyol només afecta a les eleccions municipals.
El ple també ha aprovat, entre altres temes, la constitució d’una associació de municipis que treballaran, com a institucions, per assolir la independència de Catalunya. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, ha destacat la transcendència d’aquest punt, que ha rebut el vot a favor de CiU, ERC, CUP, ICV-EUiA i SI; el vot en contra de PxC, i l’abstenció del PSC.
Crònica del ple de l’ACN
El ple de l’Ajuntament de Vic aprova una moció en defensa de l’ensenyament en català
El consistori vota en contra la moció de PxC que rebutja el vot dels marroquins a les eleccions municipals
MAR MARTÍ
Tots els grups de l’Ajuntament de Vic, a excepció de PxC, han votat a favor d’una moció per defensar l’ensenyament en català a les escoles. La moció ha estat presentada conjuntament per tots els grups que hi han votat a favor i, a banda de mostrar el rebuig a la interlocutòria del TSJC i donar suport al model d’escola catalana, també insten al Govern a “assumir responsabilitats polítiques i, si s’escau a prendre mesures penals que eventualment se’n derivin per mantenir la llengua catalana com a única llengua vehicular”. D’altra banda, la moció de PxC que insta el govern espanyol a no signar el conveni bilateral amb el Marroc perquè els marroquins puguin votar a les municipals, ha estat rebutjada.
Tots els grups amb representació a l’Ajuntament de Vic (CiU, CUP, PSC, ERC, ICV i SI) han votat favorablement a la moció que defensa l’ensenyament en català. Per la seva banda, Plataforma per Catalunya s’ha abstingut. Des de l’equip de govern, la regidora de CiU, Anna Erra, ha manifestat que amb el català “no s’hi juga” i ha afirmat que el treball a les escoles “és molt bo”. Per aquest motiu, Erra ha dit que donen el “màxim suport a les escoles catalanes perquè el que estan treballant és inqüestionable”.
Per la seva banda, Josep Anglada, el líder de l’únic partit que s’ha abstingut PxC, ha afirmat que la sentència del TSJC ha estat “artificialment aprofitada” pels partits polítics per “llançar una cortina de fum sobre els greus problemes que afecten avui dia a Catalunya”. Per Anglada, Catalunya “té problemes molt més greus com són la invasió migratòria o la corrupció política”. A més, segons el líder de PxC, el que ens hauria de preocupar referent a l’ensenyament és “la caiguda del nivell educatiu” i s’hauria de “fer una reforma total del model perquè es basi en criteris d’esforç, rigor i exigència”.
La moció manifesta el rebuig a la interlocutòria del TSJC que “posa en perill el sistema d’immersió lingüística” als centres educatius catalans. A més, també dóna suport al model d’escola catalana en llengua i continguts així com també a tota la comunitat educativa. La moció també insta al Govern a “recórrer les decisions judicials espanyoles que suposin un atemptat a la llengua catalana” com també a “assumir les responsabilitats polítiques i, si s’escau, prengui les mesures penals que se’n derivin per mantenir la llengua catalana com a única llengua vehicular a l’ensenyament”.
Rebuig a la moció de PxC en contra del vot dels marroquins
D’altra banda, el ple de l’Ajuntament de Vic ha rebutjat una moció presentada per Plataforma per Catalunya per instar al govern espanyol no signar el conveni bilateral amb el Marroc perquè els marroquins puguin votar a les municipals. La moció ha estat rebutjada per onze vots en contra, vuit a favor i dues abstencions.
El grup municipal de CiU ha donat llibertat de vot als seus regidors i alguns d’ells han votat favorablement a la proposta com el mateix alcalde del municipi Josep Maria Vila d’Abadal. L’alcalde ha manifestat que a la ciutat “no li convé que voti qualsevol persona que no estigui identificada a la ciutat” perquè “la gent de Vic de votar sent vigatans i coneixent la ciutat”. A més, Vila d’Abadal ha mostrat el seu desacord en què l’acord bilateral del govern espanyol amb el marroquí només a les eleccions municipals i no pas a les generals.
Per la seva banda, el líder de PxC ha afirmat que diferents enquestes sorgides als mitjans de comunicació han demostrat que “els catalans estan en contra aquesta mesura” i ha afegit que seria una “imprudència, un disbarat, una irresponsabilitat i un atac a la democràcia” si els marroquins poguessin votar a les eleccions municipals.
Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic
El Ple Municipal aprova la proposta de crear una associació
per promoure el Dret a Decidir de Catalunya
També s’ha aprovat una moció en defensa de l’ensenyament en català presentada per CiU, CUP, PSC, ERC, ICV i SI.
Avui al matí s’ha celebrat el Ple Municipal a Vic del mes de setembre en el qual s’han debatut els següents punts de l’ordre del dia:
S’ha nomenat el regidor Toni Serrat com a representant de la corporació de l’empresa Depuradores d’Osona, SL
Després de la sentència del Tribunal Constitucional en relació a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya en la qual es van modificar continguts que retallaven l’àmbit d’autonomia del nostre país, va sorgir un moviment entre els municipis de Catalunya que van fer una declaració de municipis moralment “exclosos” de la Constitució Espanyola i on l’Ajuntament de Vic també s’hi va adherir. Aquesta sentència va provocar que milers de persones sortissin al carrer a favor de la manifestació sobiranista del 10 de juliol de 2010, on es reivindicava el dret a l’autodeterminació. Aquest dret és un principi fonamental dels drets humans i que així queda recollit a la carta de les Nacions Unides i al Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics ratificat per l’Estat espanyol el 27 de juliol de 1977. Davant d’aquestes premisses el ple municipal ha acordat aprovar la proposta de constituir una associació d’ens locals amb l’objectiu de defensar l’assoliment dels drets nacionals de Catalunya per promoure l’exercici del Dret a Decidir. La majoria de partits polítics representats a l’Ajuntament han coincidit que aquest és un nou camí per obtenir una sobirania plena del poble català i com en altres ocasions “Vic sempre ha estat capdavantera en temes vinculats amb el nacionalisme”, en paraules de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal.
Un altre dels punts que també s’ha tractat en el ple d’avui ha estat aprovar una modificació del Consorci d’Acció Social d’Osona que es treballa paral·lelament amb l’Ajuntament de Manlleu.
S’ha aprovat el conveni entre l’Ajuntament de Vic i Diputació de Barcelona per la posada en marxa de la Unitat Mòbil del Servei Local de Teleassistència de la província de Barcelona.
Avui també s’han designat els membres externs de la junta de l’Institut Municipal d’Esports que són: Joaquim Peix, del Club Natació Vic-ETB; Jordi Pagespetit del club Vic Riuprimer REFO FC; Joan Font, del Club Patí Vic; tots ells com a representants de les entitats esportives. Com a representants de les escoles públiques i concertades de la ciutat s’ha designat en Lluís Corominas i l’Helena Sala i de la Universitat de Vic, Eduard Comerma.
Un altre dels punts ha estat donar per finalitzada l’encomana de la gestió de la Fundació Educació i Art del servei de punts d’informació i dinamització juvenil a diversos espais de Vic. En aquest punt, el regidor de Joves, Xavier Farrés ha explicat que amb aquest pas es vol reestructurar i optimitzar el servei del VicJove que ara es gestionarà únicament a partir dels recursos del mateix Ajuntament de Vic. D’aquesta manera “es vol donar continuïtat al projecte encetat ara fa quatre anys, però amb un nou enfoc que exigeix el context actual”, ha dit Farrés.
El ple municipal d’avui també ha aprovat la gestió a SermuVic per diversos serveis informàtics necessaris pel treball diari de l’administració local.
El ple també ha aprovat ratificar el nomenament dels membres que integren la Comissió Municipal de Delimitació de Vic, després d’haver tingut lloc les últimes eleccions municipals. Així doncs, està formada per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, els regidors Josep Rafús i Toni Serrat, el secretari Jaume Parareda i el tècnic municipal Albert Vilarrasa.
Un altre dels punts ha estat l’aprovació del conveni de col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya per la instal·lació d’una Estació Meteorològica Automàtica i ubicar-se al costat del Mas d’Osona de Vic (C. de la Fura s/n)
L’últim punt que s’ha debatut avui ha estat aprovar la modificació de la condició relativa al pagament del preu del contracte d’alineació d’unes parcel·les del Polígon Industrial El Bruguer.
MOCIONS
A/ DE CiU, CUP, PSC, ERC, ICV I SI EN DEFENSA DE L’ENSENYAMENT EN CATALÀ.
Després de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que posa en perill el sistema d’immersió lingüística als centres educatius catalans la majoria dels partits polítics de l’Ajuntament de Vic manifesten el seu desacord i volen instar al govern de la Generalitat a recórrer les decisions judicials espanyoles que suposin un atemptat a la llengua catalana. A la vegada, també demanen al govern català a assumir les responsabilitats polítiques i si s’escau prendre les mesures penals per mantenir la llengua catalana com a única llengua vehicular a l’ensenyament. Així, la majoria de grups polítics han coincidit a actuar per la protecció de la llengua oficial de Catalunya i han donat tot el suport als centres d’ensenyament i els professionals de l’educació per treballar en aquest sentit”. Aquesta ha quedat aprovada amb els vots a favor de CiU, ERC, CUP, PSC, ICV i SI. I PxC s’ha abstingut.
B/ DE TOTS ELS GRUPS POLÍTICS MUNICIPALS PER SOL·LICITAR A LA GENERALITAT DE CATALUNYA EL COMPLIMENT DELS COMPROMISOS EN LES APORTACIONS PER ALUMNE/A A LES ESCOLES DE MÚSICA I ESCOLES BRESSOL PEL CURS 2010-2011
Vistes les retallades de la Generalitat referent a l’aportació econòmica a les escoles de música i escoles bressol tots els grups municipals demanen a l’administració catalana que mantinguin els compromisos adquirits pel curs 2010-2011, sense entrar en una aplicació retroactiva d’uns acords que perjudiquin greument el funcionament futur d’aquests centres docents. En aquest sentit la regidora d’Educació Anna Erra ha explicat que divendres passat hi va haver una reunió entre tots els afectats i van acordar reclamar a la Generalitat de Catalunya que no es posés en marxa el caràcter retroactiu d’aquesta nova mesura que pot causar molts problemes a les escoles bressol i escoles de música de Catalunya.
C/ DE ICV-EUiA SOBRE LA RENDA MÍNIMA D’INSERCIÓ. Aquesta moció es refereix a les ajudes del Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció que es gestionen des de l’ens locals. Ha quedat aprovada per tots els grups polítics acceptant una sèrie d’esmenes.
D/ DE PXC PER INSTAR AL GOVERN DE L’ESTAT QUE NO SIGNI EL CONVENI BILATERAL AMB EL MARROC QUE ATORGARIA EL VOT A LES ELECCIONS LOCALS ALS IMMIGRANTS MARROQUINS. DESESTIMADA.
{{ comment.text }}