QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Colgats de trastos

L’acumulació d’andròmines al voltants dels contenidors s’ha convertit en un problema d’incivisme als municipis d’Osona i el Ripollès. Els consistoris fan campanyes per evitar-ho

Mobles, matalassos, electrodomèstics o qualsevol altra cosa que no cap en un contenidor i que perquè no ho saben o perquè els fa mandra els propietaris els deixen recolzats al costat dels contenidors dels carrers i places d’Osona i el Ripollès. La presència d’andròmines en les illes de contenidors o en petits abocadors improvisats és una de les problemàtiques amb què es troben els diversos ajuntaments que se sumen precisament a les queixes dels veïns que dipositen els residus on toquen i a qui els molesta trobar els trastos pels carrers.

Davant d’aquest fet, els diferents consistoris porten a terme campanyes per minimitzar l’impacte i conscienciar els veïns perquè els aboquin on toca. Un d’aquests és l’Ajuntament de Torelló, que des de fa un parell de setmanes ha repartit fulletons per les cases i ha posat uns cartells al costat de trenta illes de contenidors on s’acumulaven més voluminosos per intentar frenar aquestes males praxis. El regidor de Medi Ambient, Adrià Jaumira (ERC-JpT), explicava en la presentació de la campanya “Els trastos no van als contenidors” que no és l’única iniciativa que porten a terme en aquest àmbit. Des de fa unes setmanes han ampliat l’horari de la deixalleria i també s’ha activat una deixalleria mòbil que va cada dijous a un barri diferent del municipi. Des que està en marxa, comentava Jaumira, cada setmana ha augmentat el nombre d’usuaris respecte a la setmana anterior. També s’ha passat la recollida de trastos amb cita prèvia a domicili de quinzenal a setmanal. L’alcalde, Marçal Ortuño (ERC-JpT), comentava que l’objectiu de la nova campanya, en què també s’han retolat els contenidors per recordar què s’ha de llençar a cadascun, és “sensibilitzar una part de la ciutadania que no actua responsablement”. La iniciativa es posa en marxa en un moment en què l’amortització dels contenidors actuals acaba –també replantegen què fan amb els que estan soterrats al centre– i en què hi ha el debat sobre el futur model de recollida de residus al municipi. Per ara, estan visitant altres municipis per veure’n les fórmules i estan estudiant si és factible o no fer el porta a porta. No descarten un model híbrid.

A Vic cada any es recullen unes 700 tones d’andròmines o voluminosos, una xifra que va augmentant durant els últims anys. Creix tant el volum d’aquests residus que es recullen després de concertar la recollida amb el servei gratuït trucant al 93 886 43 00 o en línia a com els que s’abandonen de forma irregular al carrer, que acaben sent la majoria, segons Albert Castells, regidor de Serveis i Medi Ambient de Vic. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ha ampliat un dia més la recollida d’aquests residus voluminosos i també des de l’estiu de 2019 té en marxa una campanya molt vistosa que simula l’escena d’un crim. Els operaris posen un precinte a les andròmines i un adhesiu que diu: “Algú no ho ha fet bé”. Es fa una foto i es penja a les xarxes socials i a les escales de veïns properes demanant si algú coneix l’autor d’aquest acte incívic.
A Manlleu, el nombre d’andròmines abandonades també va in crescendo any rere any. El 2016 se’n van recollir 3.241, però el 2018 la xifra va pujar a 4.829 i el 2020 ja superava de llarg les 5.500. Segons la regidora de Medi Ambient, Maite Anglada, cada dia n’acaben detectant una quarantena d’abandonades il·legalment “aquí i allà”, sobretot al costat de contenidors. Això fa que el personal de la deixalleria municipal hagi quedat desbordat, motiu pel qual l’equip de govern acaba de prendre la decisió d’externalitzar la recollida d’aquests “trastos salvatges”: “Serà un cost afegit, però ara no podem donar un bon servei als veïns i veïnes que ens truquen per anar-ne a buscar a casa seva, hi ha llista d’espera d’un mes i mig, i d’aquesta manera tindrem l’oportunitat de posar-nos al dia”. Confien que més endavant l’externalització també permeti obrir la deixalleria un dia més a la setmana, possiblement els dimecres.
L’Ajuntament de Ripoll ampliarà el servei de recollida d’escombraries en determinats punts per evitar la mala imatge que es produeix regularment a l’exterior de les zones de contenidors. En el darrer ple el regidor de l’Àrea de Serveis al Territori, Joaquim Colomer (JxCat), va explicar que es tracta d’un servei dinàmic que es modifica segons les necessitats. Els grups de l’oposició ERC i Alternativa per Ripoll-CUP van retreure-li que aquest reforç hagi tardat tant, després de temps denunciant que es produeixin situacions d’insalubritat. Amb el canvi dels contenidors que es va fer fa dos anys, se’n va reduir el nombre, i des d’aleshores és habitual veure’ls saturats amb bosses i andròmines. El reforç en el servei repercutirà en la taxa del 2022.

LA PREGUNTA

Està a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat?

En aquesta enquesta han votat 281 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't