EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Comença la negociació de l’ERO a 1.197 treballadors del BBVA

L’osonenc Daniel Oliva és el representant d’un dels sindicats minoritaris del comitè

El termini per negociar l’ERO (expedient de regulació d’ocupació) presentat pel BBVA –banc que va comprar Unnim, on hi havia l’antiga Caixa Manlleu– i que afectaria a Catalunya 1.197 dels 4.959 treballadors que té va començar dijous de la setmana passada. Per davant queda un mes de negociacions, ja que el comitè d’empresa on hi ha representats nou sindicats diferents no hi estan d’acord. Entre els sindicats hi ha el Sindicat Català Autònom de Treballadors, que forma part del grup de quatre petits sindicats que no tenen capacitat suficient per tenir vot però sí que formen part de les reunions negociadores. L’osonenc Daniel Oliva n’és el representant i qui va assistir a la reunió on la direcció del banc va explicar el perquè de l’ERO.

En concret, el que planteja la direcció és tancar 503 de les 2.350 oficines que té a tot Espanya, el 21% del total, i 204 de les 578 que té a Catalunya, un 38% del total. També volen acomiadar, tal com explica Oliva, 3.789 persones a tot Espanya, de les quals 1.197 serien de Catalunya. Això representa el 24% del total de la plantilla que el banc té a Catalunya, i que és de 4.959.
“El banc podria arribar a acceptar aplicar mesures toves com prejubilacions”, diu Oliva, però això és complicat a Catalunya, on ja fa mesos que de forma voluntària “ha anat oferint prejubilacions o excedències al personal”. En concret, “més de tres-centes l’últim trimestre que ja no comptabilitzen dins l’ERO”, diu Oliva, que afegeix que a Catalunya només hi ha ara mateix “uns 70 empleats de més de 55 anys i uns 110 que en tenen 55”, mentre que a la resta d’Espanya hi ha marge per a les prejubilacions ja que hi ha treballadors propers als 65 anys. Per Oliva, això pot suposar un “greuge comparatiu perquè en la negociació es poden donar per bones condicions, com prejubilacions massives, que podrien acabar suposant una mobilitat forçada per a bona part dels treballadors catalans”.

La direcció del BBVA considera que l’ERO és per causes econòmiques, productives i organitzatives. Pel que fa a les econòmiques, des dels sindicats expliquen que la divisió del banc a Espanya va presentar un resultat net negatiu el 2020 perquè “van treure de l’equació les provisions obligades per la Covid”, mentre que el primer trimestre d’aquest 2021 ha obtingut un benefici de grup de 1.210 milions d’euros. A més, l’endemà “d’anunciar l’ERO van aprovar una remuneració extraordinària als accionistes i un repartiment d’un bonus de 157,8 milions d’euros entre 339 directius”. També la direcció considera que la digitalització i remotització de clients fa que no calgui tant personal, mentre que des dels sindicats, com diu Oliva, expliquen que “les dades no reflecteixen la realitat, perquè malgrat que moltes vendes es gestionen de manera presencial s’acaben contractant a través de mitjans digitals, en part, perquè el banc demana a les oficines unes elevades ràtios de contractació remota”.

Des del BBVA s’ha explicat que l’empresa “té una actitud dialogant i ganes de trobar una solució”, però no han entrat al detall de les negociacions, que de fet acabaran a principis de juny. Mentrestant, el comitè va fer concentracions de protesta dilluns passat a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, que, diuen, serà la primera de “moltes altres mobilitzacions durant el maig”. Els nou sindicats que formen part del comitè consideren les condicions presentades per la sortida dels treballadors de “vergonyoses”.

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 883 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't