L’objectiu és reduir les emissions de CO2 un 50% en sis o set anys i per tant emetre’n menys de les 12.000 tones anuals, segons constava el 2019 per a tot el municipi de Sant Pere. Per aquest motiu, dins del Pla de Transició Energètica pioner que fa anys que treballa Sant Pere i en el qual pretén implicar-hi els 2.500 veïns, hi ha la creació d’una cooperativa energètica, que es va crear al setembre i que es va presentar diumenge al migdia davant d’unes 200 persones interessades. La Cooperativa Santperenca d’Energia Sostenible (COSPES) ja vol concretar projectes i començarà amb teulades solars d’autoconsum compartit. “Era important crear-la i dotar-la de contingut”, assegurava el regidor de Medi Ambient i Transició Energètica, Ermen Llobet, que remarcava que pretenen ser un exemple a seguir en aquest camp. La reducció d’emissions es vol fer a través de la instal·lació de plaques solars en teulades urbanes i dels polígons, però també amb la creació d’un camp fotovoltaic treballar per a l’estalvi energètic. El projecte de teulades solars per a autoconsum compartit ha de ser una realitat en uns mesos i ja d’entrada l’Ajuntament hi posa totes les cobertes municipals per dotar d’energia els edificis però també per posar-la a la bossa de la cooperativa. “Volem anar a buscar les millors cobertes” del municipi, a banda de les municipals, de manera que des de la cooperativa se’n llogaran a qui hi estigui disposat. Llavors “comprarem l’energia a la cooperativa a uns preus inferiors als que paguem ara”, assegurava el regidor. L’objectiu és fer instal·lacions que produeixin 750 kW en les primeres fases, per la qual cosa calen 2.500 metres quadrats de cobertes amb bona orientació i sense ombres. A qui les posi a disposició se li pagaran 5 euros anuals per metre quadrat i també se li bonificarà l’IBI un 25% durant sis anys. També elaboraran un estudi per determinar el potencial fotovoltaic de les cobertes urbanes del poble per accelerar el procés un cop hi hagi persones que ofereixin la seva.
Llobet i la presidenta de la COSPES, Marta Boixader, que són dos dels deu promotors inicials de la cooperativa, van explicar que per formar-ne part els socis han de fer una aportació de 100 euros que tenen la possibilitat de pagar de forma fraccionada, i que un cop funcioni es podran estalviar entre un 30% i un 40%. La instal·lació compartida no pot estar a més de 500 metres del punt on hi ha el comptador on el soci estigui vinculat. Van plantejar que necessitaven uns 300 consumidors familiars i empreses i ja hi ha un centenar de persones d’interessades.
D’altra banda, es planteja un segon projecte més individualitzat per a rehabilitació energètica d’habitatges i també busquen terrenys on instal·lar un parc fotovoltaic “per donar més volum a les instal·lacions”. Paral·lelament, el municipi treballa en un altre projecte d’uns 2.000 kW a les cobertes del polígon industrial.
{{ comment.text }}