EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Conscienciació ambiental per ser responsables amb els recursos i cuidar el planeta

Agbar impulsa diferents accions de sensibilització i educació ambiental amb l’objectiu d’aprendre a cuidar l’aigua i el medi ambient

“És indispensable una tasca d’educació en qüestions ambientals, adreçada tant a les generacions joves com als adults i que presti l’atenció deguda al sector de població menys privilegiat, per eixamplar les bases d’una opinió pública ben informada i d’una conducta dels individus, de les empreses i de les col·lectivitats inspirada en el sentit de la seva responsabilitat pel que fa a la protecció i millora del medi en tota la seva dimensió humana.” Aquesta reflexió forma part de la Declaració de la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient que es va celebrar a Estocolm l’any 1972.

50 anys més tard, seguim considerant que l’educació ambiental és l’eina imprescindible per garantir el futur del planeta. Davant l’escassetat dels recursos naturals, l’avenç imparable de l’emergència climàtica i les seves evidents conseqüències sobre el medi i la població, la consciència ambiental és fonamental per actuar amb responsabilitat i propiciar el desenvolupament sostenible. Els i les joves tenen un paper indefugible en aquest sentit. La meta que té la societat és que siguin conscients de l’impacte que totes les accions tenen en el planeta i actuïn per avançar cap a la sostenibilitat global.

Amb aquest objectiu, la companyia del cicle de l’aigua i serveis mediambientals Agbar impulsa iniciatives de conscienciació ambiental per contribuir a la sensibilització de la ciutadania en els més de 250 municipis on gestiona el servei a Catalunya.

L’exposició “Operació Aigua” és un dels projectes d’educació ambiental que ha portat la companyia pel territori català. Són ja 23 municipis i milers d’alumnes d’escoles que han visitat aquesta exposició on es parla de la disponibilitat present i futura de l’aigua, i dels usos i abusos que fem d’aquest recurs per part de la societat. L’exposició mostra que més de 800 milions de persones a tot el món no disposen d’aigua potable, més de 4.000 milions de persones no tenen accés a lavabos i un 80% de les aigües residuals es llencen als rius i al mar sense tractar, la qual cosa provoca la contaminació de les aigües.

També, l’“Operació Aigua” apel·la a la responsabilitat de l’alumnat per preservar aquest recurs escàs i reflexiona com afecten les accions de la ciutadania en el medi ambient. En aquest sentit, es plantegen consells d’estalvi d’aigua i tracta com s’embruta l’aigua amb els residus que es llencen pel desguàs, quins usos té l’aigua actualment i com es contamina. Aquesta iniciativa està dirigida al públic en general, però especialment es conviden les escoles a participar, on personal d’Agbar els explica el cicle de l’aigua i fan activitats lúdiques i qüestionaris per posar a prova l’alumnat.

L’exposició ja ha passat per Granollers, Mollet, Sant Celoni, Sant Cugat, Rubí, Martorell, Amposta, Sitges, Alcanar, Valls, Mollerussa, Tàrrega, Ulldecona, Calafell, Constantí, Cambrils, Tarragona, Barcelona, Sant Pere de Ribes, Igualada, Sallent, Taradell, Berga i, pròximament, arriba a Manlleu.

Aquesta exposició forma part del compromís d’Agbar amb la ciutadania per contribuir a assolir els objectius de desenvolupament sostenible, a partir de sumar aliances amb les administracions, escoles i entitats locals. L’èxit d’aquesta experiència és la bona acollida que té en tots els municipis i l’aprenentatge de l’alumnat.

Una altra iniciativa d’èxit a Catalunya és el programa educatiu Aqualogia, al qual han accedit més de 8.500 alumnes en els darrers tres cursos. Mitjançant vídeos, jocs i experiments, els alumnes poden treballar quins usos es fa de l’aigua al seu centre escolar, com arriba aquest bé bàsic a les seves llars o quins tractaments són necessaris per poder beure-la o per retornar-la correctament al medi natural. Aquest programa és gratuït i s’ha digitalitzat per garantir l’accés a tots els continguts des de l’aula i des de casa. Més de 2.300 alumnes han gaudit d’aquestes activitats interactives a través de l’accés digital en aquests cursos marcats per la pandèmia.

Aqualogia mostra als alumnes com cuidar un recurs escàs i la necessitat de fer-ne un consum responsable per les conseqüències que té sobre el medi ambient, la societat i l’economia. Aquestes activitats estan adaptades a cada nivell educatiu i el professorat trobarà una eina didàctica adaptada al currículum de cada cicle perquè puguin seguir tractant el tema al llarg del curs. Els centres se senten satisfets de poder disposar d’aquestes eines i poder treballar nous continguts d’una forma amena i participativa.

A més d’aquest programa, també posa a disposició de la ciutadania els recursos pedagògics interactius a www.agbaramblesescoles.cat, on es tracta l’escassetat de l’aigua, el seu cicle natural i urbà, explica com es forma la pluja i mostra una calculadora per saber quanta aigua es gasta cada dia amb diferents accions. Així mateix, planteja jocs, experiments i qüestionaris per aprendre els continguts de forma més dinàmica.

Finalment, Agbar també organitza tallers i activitats de sensibilització, per apropar els continguts mediambientals a tota la ciutadania.

El sector de l’aigua té un paper imprescindible per propiciar una transició cap a la sostenibilitat global davant l’emergència climàtica que s’agreuja. El compromís amb els objectius de desenvolupament sostenible marcats per les Nacions Unides és la base per propiciar aquesta transformació. És per aquest motiu que accions de conscienciació com les d’Agbar esdevenen cabdals per sensibilitzar la ciutadania, especialment la joventut, i apostar per la responsabilitat col·lectiva per garantir el futur del planeta.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 209 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't