La Taula per la gestió sostenible de la ramaderia d’Osona, l’òrgan impulsat l’any 2016 pel Consell Comarcal d’Osona, Creacció i la UVic-UCC amb la voluntat de fer compatible un sector ramader modern amb la gestió sostenible del territori, celebrava aquest dilluns la reunió anual de tots els seus membres amb una absència destacada, la del Grup de Defensa del Ter (GDT). L’entitat ecologista feia públic el mateix dilluns a la tarda un comunicat on anunciaven la seva sortida de la Taula, tot considerant que “l’objectiu principal de la Taula és intentar esquivar les multes d’Europa que pengen com una espasa de Dàmocles sobre el sector i l’administració”.
La decisió del GDT, que durant el cap de setmana s’havia avançat a les xarxes socials, va agafar per sorpresa els responsables polítics i tècnics de la Taula, que intentaran reconduir la situació. “Que el GDT anunciï de cop i volta que no hi són i que marxen ens sap molt greu perquè els necessitem. La raó de ser d’aquesta taula és que hi siguin totes les veus, tots els actors, que es pugui parlar de tot, perquè si no hi ha diàleg és més difícil d’avançar”, deia aquest dimecres el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, que definia la Taula com “un espai de diàleg necessari per entomar el repte que tenim que és que el sector agroalimentari, les granges d’Osona, no signifiquin tampoc una problemàtica mediambiental, que ara mateix ho és”.
Pel GDT, “la Taula de purins és un espai on només s’hi plantegen solucions tecnològiques que serveixen a l’interès del benefici econòmic i en cap cas busquen solucionar el problema”. Com a exemple del que qualifiquen de “solució màgico-tecnològica” recorden l’episodi de l’aplicació del pinso amb reducció de nitrogen que suposava també reduir “un 25% el nitrogen excretat dels porcs”. “Un cop les granges van començar a usar aquest pinso van ampliar-les un 25%.” El GDT insisteix en la reducció de la cabana ja que “a la comarca hi sobren un 50% dels animals”.
Joan Carles Rodríguez i Ricard Carreras, el coordinador de la Taula i investigador del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, responen amb “dades objectivables” els arguments del grup ecologista. I ho fa amb tres “indicadors”, un dels quals són precisament aquestes inversions tecnològiques en tractament. Carreras destaca que entre 2019 i 2020 “ha augmentat un 8,5% el volum de dejeccions tractades”. És a dir, purins que un cop tractats generen nous productes com fertilitzants orgànics de qualitat que es poden comercialitzar i exportar a zones on manca aquest fertilitzant. Si es continua aquesta tendència, “el percentatge de dejeccions tractades no deixa d’augmentar i per tant reduïm amb moltes probabilitats l’impacte ambiental negatiu d’un excedent de dejeccions”.
Un altre dels indicadors que permet a Carreras explicar la feina de la Taula parteix del mostreig de l’estat de les fonts i els aqüífers que anualment fan el mateix GDT, però també el Consell Comarcal i l’ACA. “No són dades fàcilment interpretables”, diu Carreras. “Requereix d’un esforç fer la interpretació però sí que podem concloure que més del 50% de les fonts contaminades estan millorant la concentració de nitrats i només un 8%, que no vol dir que no haguem de treballar per millorar-ho, en els últims deu anys han tingut una tendència negativa”.
I, finalment, segons Carreras, “és de voluntat de bona part dels membres de la Taula el fet d’acabar tancant granges, però cal fer-ho amb criteri”. Es tracta de granges que, segons Rodríguez, “sabem que mediambientalment no estan donant garanties”. En aquest aspecte, en la reunió del passat dilluns, el Departament d’Acció Climàtica es va comprometre a tenir “un paper més protagonista” a la Taula, segons Rodríguez. Tot i que s’està a l’espera que el Departament concreti aquest compromís, Rodríguez també avança que “ha mostrat la predisposició de coordinar la Taula, sempre amb el beneplàcit del Centre BETA i Creacció”, tenint en compte que actualment la coordinació recau en el Centre BETA. En aquest aspecte Ricard Carreras afegeix que això donaria poders executors a la Taula, tenint en compte que el Departament té competència en molts dels aspectes que s’hi tracten i seria més fàcil dur a terme les propostes que s’hi consensuïn.
El GDT despinta el verd de l’estàtua del “porcater industrial” del Sucre
El Grup de Defensa del Ter (GDT) va escenificar dilluns la seva sortida de la Taula per la gestió sostenible de la ramaderia d’Osona pintant de verd la figura del que defineixen com a “porcater industrial” que hi ha davant l’edifici del Sucre. Com que consideren que la seva funció a la taula era contribuir al “rentat de cara verd (greenwashing) que s’està duent a terme amb la Taula de purins hem decidit sortir-ne” i acte seguit la van despintar de verd per tornar-la al seu color original. El monument, asseguren, “fa ostentació de l’acumulació de riquesa i poder per part del sector industrial del porc i representa una mostra de pensament patriarcal”.
{{ comment.text }}