Un centre d’innovació és el que complementa i articula el que ja hi ha en un ecosistema. Així ho va definir el director de Technova Barcelona – La Salle Campus, Josep-Miquel Piqué, en la presentació del que vol ser un centre de referència en innovació a la comarca d’Osona. Impulsat per l’Ajuntament de Manlleu i La Salle, compta amb la col·laboració de Cefortem, l’associació d’empresaris de Manlleu, Creacció i la Universitat de Vic. Dijous es va explicar tant com serà el continent com el contingut d’aquest centre que s’ubicarà en una casa rehabilitada on ja han començat les obres.
Ara bé, com s’ha d’aconseguir donar vida a un centre d’aquestes característiques i crear un clúster d’innovació passa pel camí de la “col·laboració i per tenir una agenda de reptes”, segons va explicar Piqué, president de la International Association of Science Parks and Areas of Innovation (IASP). Piqué va defensar que ja hi hagi un acord entre institucions i empresaris a Manlleu per fer que el centre sigui una realitat, perquè “això serveix per tenir una visió conjunta i posar en valor totes les activitats engegades”. El següent pas, diu, és posar sobre la taula els reptes i situar-se en un marc “d’innovació oberta” i això vol dir que les corporacions obrin les portes a “adquirir start-ups” per exemple. Aquestes hauran partit d’una idea, però “amb la idea no n’hi ha prou. S’han de trobar solucions” i per això Piqué va parlar de continuar amb un prototip, la fabricació i l’escalabilitat del producte al mercat i “sempre posant en comú talent i tecnologia i tenint en compte tota l’àrea financera”. Un centre d’aquestes característiques, va explicar, neix “perquè el teixit empresarial se n’aprofiti. Les empreses han de posar els seus reptes i el sistema hi ha de donar resposta”. Per tant, se sustenta en la part acadèmica, la part pública per començar i amb el teixit empresarial. I és que les idees han de poder trobar la inversió necessària per tirar-les endavant i això vol dir “fer un treball global”, i va posar una desena d’exemples de diferents models per fer-ho.
L’acte, que es va fer a la sala de plens del consistori i al qual van assistir diversos empresaris, va servir també per explicar que arquitectònicament el nou centre, dissenyat per l’arquitecta Laura Padrós, tindrà dos pisos, serà diàfan i adaptable a qualsevol acció que s’hi vulgui fer i serà autosostenible perquè tindrà plaques d’autoconsum amb bateries així com dos punts de càrrega per a vehicles elèctrics amb els vehicles servint com a bateria. Ara toca identificar els principals clients o usuaris del centre que gestionarà La Salle i les demandes i necessitats que hi ha en un món, va dir Piqué, que viu “un tsunami tecnològic excepcional”.
{{ comment.text }}