Fins a quarts d’1 del migdia no havien rebut cap avís però mantenien la guàrdia fins a les 6 de la tarda. Carles López, president de Creu Roja d’Osona i voluntari des de fa 31 anys, i Tete Callís, que és voluntari des de fa 6, s’encarregaven dijous de l’equip de reforç que s’ha activat des d’aquesta setmana a la zona nord de les comarques centrals per fer suport al servei de teleassistència de Creu Roja. Una ambulància amb dos tècnics d’emergències sanitàries voluntaris s’encarreguen de donar suport als usuaris d’Osona, el Moianès i també del Bages i el Berguedà en dies alternats des de Malla i Gironella. Ho fan els dimarts, els dijous i els dissabtes durant vuit hores cada dia. D’aquesta manera, explicava López, “descongestionem Transports Sanitaris de Catalunya, TSC, l’empresa que ho fa, i que puguin anar més tranquils”, a causa de l’alt volum de feina que té des de l’inici de l’estat d’alarma.
A tota la zona s’atenen 800 usuaris que si tenen una incidència truquen a la centraleta i si necessiten ajuda presencial, des de Barcelona, on es coordina, activen l’equip. En cas que no puguin accedir al domicili perquè, per exemple, l’usuari ha patit una caiguda i no pot obrir la porta, han d’anar a buscar les claus a qui les té custodiades i després accedir-hi. Aquests dies, a causa de les mesures preventives pel coronavirus, primer entra només un dels dos sanitaris amb tots els EPI necessaris per fer la primera valoració i un aparell per mirar la temperatura des d’una distància prudencial.
Callís i López mostraven els canvis que han fet en l’ambulància, també per evitar els contagis. Hi ha uns plàstics a costat i costat de la llitera “per no infectar”, que després de cada servei es canvien i es desinfecta tot plegat. López comentava que el primer dia en què es va activar el servei amb voluntaris, dimarts, sí que es va atendre una senyora que va caure a Manresa, però després de totes les valoracions no se la van haver d’endur. L’ambulància és a la seu dels voluntaris de la Creu Roja de Malla, una caseta blanca que es veu des de la C-17, on sempre hi han aparcats l’ambulància i el vehicle 4×4, tot i que les darreres dues dècades, “des que es va fer el canvi de Creu Roja a TSC”, l’activitat s’havia reduït considerablement, recordava López.
La seu de Creu Roja a Malla s’ha reformat els darrers mesos
Fins l’any 2000, deia, s’hi feien guàrdies les 24 hores. I de fet fins fa uns mesos, que han rehabilitat l’espai, encara hi havia un llit i la cuina vella. Tot i que s’hi havia anat fent manteniment, comentava el president de Creu Roja d’Osona, aquest espai “estava una mica deixat”. Hi feien reciclatge amb els voluntaris els caps de setmana que no tenen tanta activitat però amb la reforma disposen de més espai. Tot i no poder-hi posar el mobiliari definitiu que no els ha permès l’estat d’alarma, ara hi tenen una taula amb un ordinador portàtil, una nevera i un microones per fer les guàrdies de la teleassistència. En un altre espai hi aparquen els vehicles, i finalment hi ha el magatzem, on es guarden 100 matalassos, 150 mantes i 150 kits d’higiene per a actuacions d’emergència en què calgués habilitar un alberg en un pavelló perquè hi pernoctés gent.
Els darrers anys, però, de guàrdies, n’hi han fet poques –en casos de nevades o moments en què hi ha hagut vehicles atrapats a les carreteres–, encara que segons López, l’edifici de Malla sempre és “el centre de trobada i coordinació”. Si els voluntaris tenen més disponibilitat, no descarten ampliar el nou servei més dies a la setmana.
{{ comment.text }}