Aquest és un projecte multidisciplinar que està a cavall de les àrees de Socials, Música, Plàstica, Cultura i Valors i Filosofia, i té un doble objectiu: d’una banda, sensibilitzar l’alumnat davant el problema del mal, entès no de forma religiosa, sinó com l’acció humana encarada a perjudicar altres persones de forma intencionada, i com pot aquesta acció pot ser modulada per valors ètics que persegueixin la convivència i la col·laboració humanes; i de l’altra, el projecte també cerca valorar críticament —des del coneixement i la responsabilitat— el paper que el nazisme va tenir en la cultura occidental, a fi efecte que no es torni a repetir un tragèdia d’aquesta magnitud.
L’estudi del que va passar als camps de concentració nazis permet a l’alumnat de l’Institut aprofundir en la naturalesa humana i en els valors que haurien de regir les relacions humanes en una societat democràtica i plural. El fil conductor del projecte son les reflexions de la filosofa jueva Hannah Arendt, que, en els seus estudis sobre el nazisme, defensava que el mal podia expressar-se a través de les coses més superficials i quotidianes degut a la seva banalitat.
El projecte es va engegar al curs 2016-2017 amb una petita intervenció artística dels alumnes de 3r i 4t d’ESO, en forma d’exposició plàstica i interpretació musical. L’any passat els alumnes de 4t ESO i de 1r de Batxillerat van participar en activitats des de xerrades a exposicions. L’activitat va comptar també amb una exposició artística a la sala La Canal de Tona. Pel que fa a aquest curs, els passats dies 3, 4, 5 i 6 de maig, 21 alumnes de 1r Batxillerat van anar de viatge al camp de concentració de Mauthausen en motiu dels actes de commemoració de l’alliberament per aproximar-se en primera persona a l’experiència de com devia ser la vida en un lloc així. També varen visitar el castell de Hartheim, els túnels d’Ebensee i el memorial de Gusen.
{{ comment.text }}