L’alcalde de Vic, Albert Castells, va encetar el primer ple de l’any a l’Ajuntament desitjant que aquest 2024 “sapiguem arribar a grans acords per la ciutat”. I la sessió, contràriament, va estar marcada pel desacord. Va ser en la moció que va presentar el regidor de Vic En Comú Podem (VECP), Arnau Martí, sobre la qualitat de l’aire. En el text, hi exposava la necessitat que el consistori es pronunciés davant els últims episodis de contaminació a la Plana. “Hem de fer-ho per una qüestió de salut pública”, deia el regidor remarcant que la situació fa “augmentar les patologies respiratòries i empitjoren les malalties pulmonars”.
Per tot plegat, proposava un seguit de mesures, que van des d’instar la Generalitat per dotar de més punts de mesurament a la Plana, un estudi per determinar la idoneïtat d’implantar la zona de baixes emissions a Vic, fins a l’impuls d’un transport públic “més sostenible i eficient” a la ciutat.
El text va rebre els vots favorables d’ERC, la CUP i el PSC. El republicà Albert Palou exposava que aquests episodis “tenen una solució complexa”, que caldrà prendre “moltes mesures” i “picar moltes portes”, i que s’ha de fer front comú amb tota la comarca. “Esperem que la dificultat no serveixi d’excusa per no fer res”, afegia.
Des de la CUP, Carla Dinarès remarcava que les administracions no poden abaixar la guàrdia. Es referia, per exemple, al fet que el pla de la qualitat de l’aire català està “encallat” o “que fa temps que no es convoca” la taula [comarcal]. Va proposar afegir altres accions a la moció com un protocol per avisar la població en cas que se superessin els llindars. Una proposta també va demanar-la el PSC. El socialista Josep Pou exposava que Vic s’havia d’“erigir com a exemple i tirar de la capitalitat”.
Tot i la unanimitat de la majoria de l’oposició, la moció no va prosperar. L’equip de govern, format per Junts i Ara Vic, i SOMI van votar-hi en contra. Els tres partits coincidien en el fet que la contaminació de l’aire és un problema, però van al·legar que ja s’hi estava treballant en clau comarcal.
Qui va mostrar-se més contundent i decebuda per la moció va ser la regidora de Medi Ambient, i també consellera de Qualitat de l’Aire del Consell Comarcal, Ester Coma (Junts). “Es va acordar que la problemàtica s’havia de liderar conjuntament amb una visió comarcal com s’havia fet els darrers quatre anys”, expressava Coma, interpel·lant directament a ERC i PSC, que formen part del govern del Consell. En aquest sentit, esgrimia que en les properes setmanes s’aprovarà el Pla de la Qualitat de l’Aire d’Osona, on es marca l’estratègia a seguir i des d’on es traslladarà la preocupació “a la Generalitat i on faci falta” i es reclamarà “la necessitat de solucions”. “No ens serveix ser líders i anar-hi sols, tenim més força tots els pobles de la comarca”, afegia la regidora. En aquest sentit, considerava que no era encertat que la moció passés ara per ple i no es posposés tal com s’havia demanat.
En la contrarèplica, Martí (VECP) va acusar el govern d’alinear-se amb l’extrema dreta per tombar la moció, va remarcar que tenien “la responsabilitat de defensar el lideratge” de la capital i va etzibar-los que el problema era que el text l’havia presentat ell, és a dir, des d’un partit de l’oposició i no des de govern. Precisament, enmig dels retrets entre Coma i Martí van acusar-se de voler aconseguir rèdit polític, tant per presentar la moció com per liderar-ho des del Consell Comarcal. El que va emportar-se el protagonisme del ple, però, no va ser la mala qualitat de l’aire, sinó el desacord.
{{ comment.text }}