Estaven ben estructurats i sabien què feien. Les disset persones detingudes -tots ells de Geòrgia- pels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional en una operació conjunta estaven perfectament organitzats. Formaven una organització criminal que s’havia especialitzat en robatoris amb força a domicilis i locals de Barcelona i Madrid. Entre els 47 robatoris en els que se’ls relaciona n’hi ha un a Vic.
La investigació havia començat l’octubre del 2016 quan els investigadors van començar a furgar en un robatori amb força perpetrat per tres persones a Terrassa. De seguida van identificar els autors com a membres d’un grup criminal molt actiu i ubicat al districte de Sant Martí de Barcelona. Poc a poc el grup es va dividir i havia format nous grups d’acció principalment a l’àrea metropolitana de Barcelona, al Vallés Occidental, al Baix Llobregat i també a la ciutat de Madrid.
Durant els robatoris els rols estaven molt definits. Primer un grup visitava els objectius amb antelació. Uns dies abans del robatori feien un estudi detallat amb característiques de l’immoble i el seu entorn: tipus de porta d’accés, número de veïns a l’escala, tipus de la porta o la marca dels panys.
També es col·locaven marcadors a les portes en funció del grau de vulnerabilitat de cada immoble. Un altre grup feia la vigilància i el control de la zona. El dia del robatori una part del grup entrava a l’edifici i l’altre feia vigilància a l’exterior. A l’interior, un cop comprovat l’interior de l’escala, l’especialista en l’obertura de portes entrava en acció forçant la porta ja fos amb una radiografia, alicates extensibles, bumping o amb l’ús de rossinyols. Un cop obert eren altres els que feien el robatori.
La policia va desmantellar la banda el passat 27 de febrer en una operació conjunta per atrapar alhora quatre grups ubicats a l’àrea metropolitana. Es van fer vuit entrades i registres i es van detenir 17 persones. Més tard es va arrestar una persona d’origen armeni al que el grup venia part dels objectes robats.
{{ comment.text }}