Sílvia Parés i Alba Vila són dues de les administratives que han treballat al Sucre de Vic durant els últims mesos, amb el recinte firal reconvertit en punt de vacunació massiu contra la Covid-19. Aquest dijous al matí feien recompte del nombre de dosis administrades, mentre les infermeres i altres companys recollien caixes, cadires i plafons. Després de mig any com a epicentre de la immunització a Osona, l’equipament ha tancat portes amb motiu de l’inici d’una nova fase en la campanya. I és que tret de corredisses puntuals d’última hora, ja no s’omplien les cites disponibles i el dispendi de recursos, també en qüestió de personal, era desproporcionat en comparació amb l’afluència de gent. “Passem de la vacunació massiva a una de repesca o quirúrgica que consistirà a anar a buscar gairebé persona a persona la població pendent de vacunar”, explica Pere Martí, referent tècnic del CatSalut en vacunació. També a Ripoll s’ha desactivat aquesta setmana la Sala Eudald Graells.
A partir d’ara, les dosis s’administraran als centres d’atenció primària, tot i que a Osona també s’habilitaran locals alternatius en alguns municipis. La Generalitat vol fer-los coincidir amb els espais on es començarà a inocular el vaccí per la grip d’aquí a un parell de setmanes, de manera que està acabant de negociar-ho amb els ajuntaments. Per acudir-hi caldrà cita prèvia, ja que no es vol corre el risc d’obrir vials i que després no se’n tregui el màxim profit. Des de Salut consideren que entre la població que encara no s’ha vacunat hi ha persones que no ho volen fer, però també d’altres que no tenen la informació. “Hi ha una barrera digital amb determinats col·lectius, una d’idiomàtica amb d’altres, la baixa percepció de risc per part dels joves… Hem d’anar desmuntant tot això, si cal insistint amb el telèfon i una llista nom a nom”, apunta Martí. També Parés i Vila expliquen que “al principi la nostra feina consistia a passar sobretot targetes sanitàries, però els últims dos mesos hem atès més gent amb dificultats amb l’idioma i a qui s’havia d’explicar ben bé tot el procés”.
La jornada de desmuntatge d’aquest dijous va ser emotiva per a tots els professionals que, com elles, han treballat al Sucre. La infermera Mònica Plans, que ha coordinat l’espai, rebia per sorpresa i emocionada el reconeixement de les seves companyes. Des del març, al recinte firal s’hi han administrat més de 117.000 dosis del vaccí, arribant a les 3.000 de diàries (15.000 a la setmana) en els moments més àlgids.
VIC I MANLLEU CONTINUEN ENTRE ELS MUNICIPIS AMB MAJOR INCIDÈNCIA
Vic i Manlleu continuen al top 3 de municipis amb major incidència de casos durant els últims quinze dies, juntament amb Olot. Tal com ja avançava EL 9 NOU de divendres passat, Salut Pública i Vigilància Epidemiològica estan estudiant si cal prendre accions específiques als punts on la mitjana de dosis administrades queda per sota de la de Catalunya, que és el cas d’aquestes poblacions, sobretot entre els joves.
La comarca d’Osona presenta actualment un risc de rebrot de 248 punts, per sobre del d’ara fa set dies (197). La velocitat de transmissió ha pujat de 0,84 a 1,25 i als hospitals hi consten almenys 19 pacients ingressats a causa del coronavirus. Entre els municipis pintats en vermell per la quantitat de contagis destaquen també Taradell, Santa Eugènia i Roda. Al Ripollès, Ribes i Campdevànol són els pobles en situació menys confortable, però el ritme de propagació es troba per sota d’1 i el risc de rebrot ha passat de 184 a 142 punts.
{{ comment.text }}