L’únic pastor d’ovelles que queda a la comarca natural de l’Alta Garrotxa, Jordi Juanola, de Mas La Capallera de Rocabruna, ha decidit fer una aposta per recuperar la raça roja de Rosselló en aquesta banda dels Pirineus, una de les tres autòctones d’aquesta zona. Juanola actualment té prop de 600 caps de bestiar ecològics de la raça Lacaune i també d’ovella ripollesa que pasturen en més de 100 hectàrees i que ven majoritàriament a la Vall de Camprodon, com ara a la carnisseria Can Blanch de Vilallonga o al restaurant Can Plujà de Rocabruna. A partir d’aquesta primavera introduirà 80 xaies i 5 mascles de raça roja per anar substituint els animals que té en un termini de quatre o cinc anys i, quan ho hagi fet, té la intenció de continuar ampliant el ramat.
Aquesta raça, tot i que no està reconeguda oficialment, té un creixement més lent i infiltra més greix a la carn, motiu pel qual diu que és més gustosa. També opina que aquest tipus d’ovella no és popular perquè “s’ha arribat tard en la protecció de les races autòctones”, que no s’han fet programes de millora i que no s’han incentivat.
El pastor, nascut a Sant Joan les Fonts (Garrotxa), lamenta que des de l’administració francesa s’hagi treballat molt per recuperar-la, però que al vessant sud dels Pirineus no s’hagi fet res. De fet, aquesta setmana passada, en un vídeo on explicava la iniciativa i que ha aconseguit més de 38.000 reproduccions a Twitter, més de 720 repiulades i 1.500 agradaments, Juanola era molt crític amb la classe política, a qui culpa, per exemple, que ell sigui l’últim pastor d’ovelles d’aquest territori: “En un context en què la consellera d’Agricultura és d’aquí dalt [la ripollesa Teresa Jordà] i no consideren pertinent activar un pla per la recuperació de l’oví. Jo, sincerament, ja no m’hi emprenyo, simplement no hi confio”.
Tot i les paraules contra els responsables actuals, al vídeo deixa clar que aquesta situació no hi entén d’ideologies, i que es tracta d’un problema estructural crònic que dura des de la generació anterior. Com a possibles polítiques agràries per afavorir l’oví extensiu, més enllà de les ajudes econòmiques que ja hi són, destaca que hi ha moltes maneres de facilitar-los la feina, com donar prioritat a les explotacions del territori en les terres gestionades per l’administració perquè un dels problemes més greus per als pastors, segons Juanola, és l’accés a la terra.
Per tal d’aconseguir dur a terme la seva iniciativa ha anunciat fa uns dies una campanya a través de la plataforma de finançament col·lectiu Tot Suma, a través de la qual recompensarà a qui aporti alguna cosa al projecte amb samarretes, un esmorzar “ruralot”, o la possibilitat de passar un dia amb el pastor i conèixer la seva feina.
{{ comment.text }}