Feia dos anys que la sequera acumulada havia reduït la producció de patates del bufet fins al punt de témer per poder atendre la demanda dels clients. No serà, en canvi, el cas d’aquest 2018 perquè les pluges han donat una bona collita i la 24a edició del Mercat de la Patata del Bufet d’Orís podrà arrencar i discórrer a ple rendiment. Diumenge serà el primer de quatre caps de setmana successius en què aquest fruit de la terra prendrà el protagonisme, un any més, de les 9 del matí a les 2 del migdia a l’entorn dels jardins de la rectoria.
Ja fa més de vint anys, quan encara tot just es començava a parlar del valor dels productes de proximitat, un grup de productors de l’àrea del nord d’Osona –a partir d’una iniciativa del gastrònom Pep Palau– va decidir reivindicar una varietat de patata molt lligada al cultiu tradicional de la comarca i amb unes propietats gastronòmiques úniques. Des de llavors els diumenges del mes d’octubre són sinònim a Orís de patates del bufet.
Josep Soldevila, un dels productors i organitzador del mercat, situa el volum de patates que es posaran a la venda a l’edició d’aquest any “entre les 13 i 14 tones, en funció de la selecció que es vagi fent als magatzems on es guarda la collita i la demanda que hi hagi a les parades”.
Pel municipi d’Orís, el mercat és una oportunitat única de promoció i per atreure visitants. Per això es programen diverses activitats complementàries els diumenges de mercat. Hi haurà mostres gastronòmiques de plats cuinats amb patates del bufet, la 20a trobada de poetes d’Orís, la 23a edició del concurs de pintura ràpida i, l’últim dia, un concert de gòspel i una castanyada de comiat.
Tot i el caràcter plenament consolidat de la cita, els productors alerten de la falta de relleu generacional per garantir-ne la continuïtat. I no només del mercat en si, sinó del mateix cultiu de patates del bufet. Malgrat les qualitats indiscutibles, la baixa productivitat, respecte d’altres varietats, la fan menys rendible en termes econòmics. “Que ningú es pensi que ho fem per fer-nos rics”, diu Soldevila. “Ho fem perquè ens estimem el poble i perquè ens agrada que la gent ens valori un tipus de patata que s’havia anat deixant de banda”. Almenys fins l’any vinent, en què el mercat farà un quart de segle, la continuïtat està assegurada.
{{ comment.text }}