Ara fa just un any que es feia públic que el Grup Bon Preu era el primer adjudicatari de dues parcel·les de 188.000 metres quadrats de la futura plataforma logística impulsada per la Generalitat a Montblanc, la capital de la Conca de Barberà. Un any després, el director general del Grup Bon Preu, Joan Font, i el director d’Operacions, Joan Sabartés, presentaven el projecte de la ciutat logística que construiran en aquest enclavament estratègic per abastir les botigues de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i les comarques de Lleida. En un any s’han multiplicat les dades incipients que es van donar en el moment de l’adjudicació. D’una inversió de 50 milions d’euros s’ha passat a un projecte que suposarà desembossar 204 milions al llarg de deu anys a la capital de la Conca de Barberà.
“És una inversió estratègica d’enorme rellevància per a Bon Preu perquè garanteix la capacitat present i futura de poder continuar creixent a mitjà i llarg termini, permet doblar la nostra capacitat i ser més eficients i propers per subministrar als establiments de ponent i del sud del país”, deia dijous Joan Font en una compareixença conjunta amb l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu. El grup de distribució osonenc treballa amb la idea de construir una ciutat logística més gran que la de Balenyà. L’horitzó és que en deu anys disposin d’una superfície construïda de 103.600 m2 (a Balenyà actualment és de 83.700 m2). La ciutat logística de Montblanc es desenvoluparà per fases. La primera inclourà el magatzem logístic de producte sec de 26.500 m2 i un altre magatzem de producte fresc i refrigerat de 12.600 m2. En fases posteriors es preveu ampliar els dos magatzems fins arribar a una superfície de 55.900 m2 per al de producte sec (el de Balenyà ocupa una superfície de 50.000 m2) i de 38.800 m2 el de producte fresc i refrigerat (el de Balenyà fa 23.000 m2). També hi ha la previsió de construir un magatzem de logística inversa de 8.900 m2 (el doble que el de Balenyà, que ocupa una superfície de 4.700 m2). A la ciutat logística de Balenyà, on ara hi treballen 850 persones, també hi ha el magatzem online.
De fet, l’horitzó amb què treballa Bon Preu, amb dades d’avui, és que la ciutat logística de Montblanc ocupi unes 900 persones. Ara bé, també dependrà de l’evolució tecnològica que hi pugui haver en la propera dècada per valorar els llocs de treball que es necessitaran i els perfils, tal com explicaven dijous Font i Sabartés, que recordaven que cada vegada es busquen més perfils tecnològics després d’haver introduït la intel·ligència artificial als magatzems de Balenyà. “Un dels aspectes que ens fa més feliços d’aquest projecte és el fet que els nostres joves tinguin oportunitats de feina a la seva comarca, que puguin treballar i viure a Montblanc, a la Conca de Barberà i comarques veïnes. Bon Preu ara a la Conca de Barberà ja és sinònim d’inversió, treball, estabilitat i futur per al nostre jovent”, deia Josep Andreu. Font afegia que tant la UVic com el centre logístic de Balenyà seran espais on es podran formar els futurs treballadors de Montblanc.
Si bé la previsió del Grup Bon Preu és que la nova ciutat logística es construeixi en un període de deu anys, el que costa més d’endevinar és la data d’inici de les actuacions. Font estima que durant el 2023 es pugui resoldre tota la tramitació burocràtica per tal que a finals de l’any vinent puguin començar les obres de la primera fase, que tindrien una durada de dos anys i, per tant, el 2025 podrien “començar a entrar i sortir camions de Montblanc”, deia Font. “La part més previsible és la construcció i la més imprevisible és l’administrativa i la paperassa”, admetia el director general de Bon Preu.
La futura ciutat logística de Montblanc complementarà la de Balenyà per abastir els establiments de la cadena de les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i les comarques de Lleida, on Joan Font recordava dijous que hi tenen botigues de referència i en tenen més de previstes com pot ser el segon Esclat a Lleida. Però no només això, la seva situació també permetrà que en moments puntuals pugui abastir comarques barcelonines: “El Penedès i el Vallès no queden lluny des del punt de vista logístic” i per això, afegia, “és doblement estratègic l’emplaçament de Montblanc”.
{{ comment.text }}