L’empresa d’alimentació Comercial CBG de Ripoll fa 25 anys aquest mes d’abril. I ho fa havent-se consolidat com a líders de mercat pel que fa al producte d’alimentació italià.
Actualment facturen 18,5 milions d’euros anuals, però la seu la mantenen a Ripoll. “Això es deu a la filosofia dels dos socis actuals, de no perdre les arrels i amb el sentiment d’estimar els inicis de l’empresa i l’equip de persones que hi treballa”, explica Ruth Antón, responsable de màrqueting. Actualment hi treballen prop d’un centenar de persones.
Antón explica que “és cert” que va arribar a un punt que quedar-se a Ripoll podia ser un problema, “però per això vam obrir una delegació a Barcelona”, ja que durant molts anys repartien el producte des de Ripoll com a punt de sortida i “no era massa sostenible”.
Ara el volum gros es fa des de Barcelona i, per tant, ha deixat de ser un problema. Antón a l’hora de parlar de futur és clara: “Estem en fase de consolidació”, i ressalta que el context econòmic de crisi “ens ha portat a l’estancament”.
Aquests dos darrers anys “no hem patit cap davallada”, però “sí que tot ens costa més esforç, tot i que hem de celebrar que hem aconseguit mantenir-nos”. Per això, Antón diu que aquest any “ens centrarem a buscar una via de creixement”.
L’empresa no passa per alt els 25 anys d’història que ja tenen i tenen prevista una celebració amb el personal de l’empresa a finals de maig: “La gent és la base de l’empresa i, per tant, ho celebrarem amb ells”, conclou.
· Dos amics apassionats per la pasta
L’empresa CBG va néixer l’any 1986 i gràcies a la iniciativa de dos amics de Ripoll a qui els agradava molt la pasta “i gairebé ho tenien com un hobby”, explica Ruth Antón.
A més, un d’ells era italià. Van començar a importar pasta “al principi només seca” d’Itàlia per vendre-la a Catalunya. En aquell moment l’Estat espanyol va entrar a la CEE i això va facilitar la importació. “La resta de la història és que van tenir èxit, van començar a vendre, i aviat van obrir el seu primer local, al carrer Progrés de Ripoll”.
A partir d’aquí van començar a diversificar el tipus de pasta “i es van embarcar amb el tema de congelat i pasta fresca”, cosa que ja va suposar més inversió. Primer van començar per vendre a Girona, però de seguida van anar a Barcelona, on hi havia molt mercat.
L’any 1998 l’empresa ja s’havia fet gran, i es van traslladar a una nau al polígon Mas d’en Bosch de Ripoll, on encara hi són. Al llarg dels anys hi ha hagut diferents accionistes, i actualment són un dels emprenedors, Josep Maria Farrés, i Pere Antón, que es va incorporar als quatre anys de vida de l’empresa, els dos socis.