Poques persones hi ha encara que coneguin l’estèvia, una planta originària del Paraguai que des de fa segles ha estat utilitzada com a endolcidor. De fet, les seves fulles són entre 10 i 30 vegades més dolces que el sucre, amb l’avantatge que no tenen cap caloria. Fins fa quatre anys era il·legal, “perquè hi ha molts interessos darrere.
La indústria del sucre i la de la sacarina mouen molts diners”, diu Ferran Hortal, impulsor de l’empresa Stevia Osona, que fa gairebé un any que funciona, i que ven la planta fresca i altres productes fets a base d’estèvia.
Hortal, que va estudiar cuina i està acabant la carrera de Nutrició, està aplicant tots els seus coneixements a difondre i impulsar l’ús d’aquesta “alternativa al sucre tan saludable”. És present a fires d’arreu del territori, ven a través d’internet i a casa seva, a Manlleu. Més endavant voldria obrir una botiga.
A partir del març ven plantes, però no només això. També ven fulla seca, en un assecador de fusta; fulla seca molinada, 5 grams de la qual equivalen a 150 grams de sucre a l’hora, per exemple, de fer un pa de pessic, i edulcorant concentrat, que amb només dues gotes endolceix un cafè.
El jove, però, ha aprofitat els seus coneixements de cuina (va fer postres a un dels restaurants de Nandu Jubany), per crear nous productes, com la melmelada de poma. “L’estèvia no caramel·litza no espesseix com el sucre, i s’han de fer moltes proves”, diu Hortal.
El jove, que també fa infusions i sabons, està a punt de treure al mercat un formatge, i està fent proves de iogurt amb llet de cabra. També vol fer més versions de la melmelada, caramels i productes cosmètics. I és que els avantatges de l’estèvia són molts.
Per una banda, regula el sucre i clarifica la sang. Va molt bé per millorar la circulació, el colesterol, la hipertensió i fins i tot el càncer, “es guanya molt en qualitat de vida”, diu Hortal, “i no és només per a diabètics, també va molt bé per prevenir”. També es fa servir per deixar de fumar i per perdre pes.
Tot i que encara no ha recuperat la inversió inicial (màquines, fires, patents, registre sanitari i altres), Hortal té clar que vol mantenir la qualitat del seu projecte per fer-lo créixer.
· La UVic fa un estudi de les propietats de la planta
A part de comercialitzar la planta i els productes derivats, Ferran Hortal està desenvolupant un estudi amb Míriam Torres i Cristina Vaqué, professores de la Universitat de Vic, per tal de detectar les capacitats organolèptiques de l’estèvia, “és la primera universitat que ho fa”, diu.
Es tracta de trobar la recepta justa per fer alguns productes d’alimentació dolços sense fer servir el sucre. Els autors han triat una galeta, una gominola, un batut i una crema. “Jo ja tenia la fórmula amb sucre, ara estem fent proves per trobar-la amb estèvia”, diu Hortal.
L’estudi està treballant amb grups de persones de perfils ben diferents, als quals ja se’ls ha introduït el tema, i se’ls ha demanat l’opinió, que una vegada aconseguides aquestes fórmules tastaran els productes i els valoraran. “S’enregistra tot, sobretot les reaccions de les persones”, diu Hortal.
La idea és poder publicar els resultats de l’estudi en una revista de nutrició d’àmbit internacional.