La història de l’empresa de congelats de Ripoll Delter demostra que amb esforç una petita cosa es pot convertir en una de gran. Tot va començar amb una botiga de 17 metres quadrats al centre de Ripoll i ara estan en una nau de 750 metres quadrats, tenen una delegació a Puigcerdà (Cerdanya) i una a Barcelona, i hi treballen 35 persones.
Aquest 2011 hauran facturat entorn als 6,3 milions d’euros i, malgrat que no han sentit massa la crisi, sí que reconeixen que el principal problema que tenen són els impagats. La propietària, Manoli Vega, diu que el secret de l’èxit és “apostar per la qualitat del producte des del primer dia i ser seriosos”.
Vega explica que ella treballava en una loteria i va decidir capitalitzar tot l’atur que tenia per muntar un negoci: “Vam acabar venent congelats com haguessin pogut ser escombres”, confessa. La botiga era petita, 17 metres quadrats, però va ser un èxit.
Al cap de tres anys ja es van traslladar al local que encara tenen al carrer de la Font, més gran, i al següent van ampliar negoci amb una botiga a la carretera de Barcelona “que també ens va anar bé”. El 1997 es van traslladar a un magatzem gran i van començar a vendre a l’engròs. “Van ser dos anys molt durs, perquè vam fer un màster d’empresarials a base de patacades”, diu Vega.
Van sobreviure, i el 2000 van fer el gran salt comprant una nau al polígon Mas d’en Bosch –l’actual– amb 600 metres quadrats de magatzem i 150 d’oficines. Les ganes de créixer de Delter, però, no van acabar a aquí. El 2005 van obrir un magatzem a Puigcerdà “des d’on arribem fins a la Seu d’Urgell”, i fa un any i mig van inaugurar una segona delegació a Mercabarna (Barcelona), que els va permetre duplicar personal i facturació.
“Hem fet al revés que tothom, i ens vam agafar la crisi com una oportunitat”. Vega, però, explica que han notat el context actual “perquè el consum ha baixat, i no és el mateix vendre pèsols que gambes”, però no ha sigut tan traumàtic “perquè hem estat en continu moviment. Si haguéssim parat potser hauria estat diferent”. El problema que tenen ara són “els impagats, costa molt cobrar”. Vega acaba dient que Delter ha arribat on és “gràcies a la implicació de tots els treballadors. Sols no ho haguéssim pogut fer”.
Manoli Vega recorda que quan van muntar el negoci “el producte congelat estava molt desprestigiat” i que semblava que perdia molta categoria davant el producte fresc. Ella explica que el secret que va fer que la cosa els anés bé “va ser treballar amb un producte de qualitat des del primer dia”. Això va fer que la gent els respongués bé.
Vega reconeix que “encara ara la gent parla malament del congelat, quan precisament tots en som consumidors”, i afegeix que s’ha de tenir en compte que el producte congelat des del seu origen “és més bo que el que es compra fresc i s’acaba congelant”. Al llarg d’aquests anys han augmentat molt la gamma de productes de l’empresa, però actualment es dediquen molt a pa i brioixeria i també són distribuïdors de Menorquina.
Des del Ripollès (amb 15 treballadors) Delter ven a tota la comarca, Osona i el Berguedà “i tallem a Manresa”, mentre que des de la delegació de Mercabarna (té 15 treballadors) es ven al Barcelonès i al Baix Llobregat. Finalment des de Puigcerdà (hi treballen cinc persones) s’arriba fins a la Seu d’Urgell.