19 granges d’Osona opten a un dels guardons de les diferents categories dels Premis Porc d’Or, que es faran públics el 22 de novembre a Saragossa. Osona augmenta en opcions a premi en comparació amb els últims anys –20 el 2012, 12 el 2011 i 17 el 2010–. També augmenta el nombre general de granges presentades de diferents llocs d’Espanya. S’han seleccionat 86 granges de les 636 analitzades, 9 més que en l’edició anterior, i pel que fa a comunitats autònomes n’hi ha 11 de representades, sent Catalunya la que té més explotacions seleccionades –34 amb 53 nominacions–, seguida de l’Aragó. Per primera vegada hi ha representació de les comunitats de Murcia i Andalusia.
Els Premis Porc d’Or premien cinc categories diferents, en funció de la quantitat de bestiar que tenen i segons els criteris de producció referents a la taxa de parts, el nombre de garrins nascuts vius per part i la productivitat numèrica. Aquest any s’arriba a la vintena edició del que ja és un referent per a les explotacions de porcí.
Pel que fa a les granges que han estat seleccionades, hi són la Granja Mas Torremagra, de Collsuspina, de Nutrex Pinsos; Alovet, Sant Pere, Cararac, Corminons, Cabanas i Can Marçal, de Granges Terragrisa; Granja Pujolar, la Vernera, Molist-Can Toi, les granges El Castell, Castellets, Espadaler, i El Serrat, de Pinsos Sant Antoni, SA; la granja Pujol, de la Cooperativa Plana de Vic; la Granja Sant Martí, de Pinsos Grau; la granja Solallong, i La Cavalleria. Del
Ripollès no hi ha cap granja seleccionada. Tampoc n’hi ha cap, a diferència d’altres anys, de seleccionada de Girona.
L’any passat, el Porc d’Or de Diamant se’l va endur per tercer cop la granja Castellets de Taradell, de Pinsos Sant Antoni. Llavors hi havia 20 granges seleccionades i d’aquestes, 10 van obtenir un total de 18 guardons.
La novetat d’aquest any és, amb motiu del vintè aniversari, un premi especial que es donarà a la granja amb més nominacions de tota la història en qualsevol de les categories establertes dels Porc d’Or. Segons les dades recollides per l’IRTA, organitzador d’aquest acte, Espanya és el segon país productor de porcí de la Unió Europea i el quart del món. Exporta el 40% de la seva producció i la indústria del porcí és la que té el pes més gran en l’economia ramadera espanyola, representant el 12,4% de la producció final agrària i un 34,2% de la producció final ramadera.