El BBVA està “desitjant” que arribi el dia que pugui “tancar amb èxit” l’opa al Banc Sabadell. Així ho ha defensat el conseller delegat de l’entitat d’origen basc, Onur Genç, en la conferència amb els analistes per presentar-los els resultats fins al tercer trimestre. “No hi ha res que ens faci pensar que l’opa no tirarà endavant”, els ha dit Genç. “Estem convençuts que sortirà, té tot el sentit i crea valor per a totes les parts implicades”, ha afegit. Més tard, en la roda de premsa amb mitjans de comunicació, Genç també ha carregat contra el nou impost a la banca i ha dit que el disseny és “anticompetitiu i discriminatori”. El directiu ha reiterat que el tribut “és perjudicial per a Espanya” i ha demanat “més diàleg” al govern espanyol.
La possible fusió amb el Sabadell i el nou impost a la banca han centrat bona part de les preguntes que ha rebut el directiu del banc biscaí aquest dijous.
L’opa, pendent de les “aprovacions finals”
En relació amb l’opa, Genç ha explicat que l’entitat està pendent de les “aprovacions reguladores finals” per poder completar l’operació. El banquer ha reiterat que per al BBVA “no hi ha problemes de competència” i per aquest motiu ha defensat que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) l’hauria de resoldre en fase 1, tal com va fer amb CaixaBank i Bankia. El regulador està ultimant la primera fase de l’estudi i a mitjans de novembre confirmarà si resol o continua avaluant i obre la fase 2.
Genç ha remarcat que si la fusió prospera, el BBVA “no es convertirà en el banc més gran d’Espanya”, fet que els porta a concloure que l’operació no planteja problemes de competència. “Espanya és un mercat molt competitiu”, ha dit. Així mateix, ha indicat que la seva quota de mercat “no arribarà al 25%” del total, indicador que analitza el Banc Central Europeu, entre altres, per mesurar la concentració bancària.
El banquer ha lamentat la “incertesa” que envolta l’opa perquè “no beneficia a ningú” i ha reconegut que el BBVA ha enviat una carta a la CNMC amb “concessions” per tal que es doni llum verda a l’operació. En qualsevol cas, no ha detallat més i ha justificat que són temes “confidencials”. Així mateix, ha recordat que si l’organisme regulador posa condicions “inassumibles”, existeix l’opció que el BBVA “faci marxa enrere” i hi renunciï. “Per res és el nostre escenari base, esperem que s’aprovi en fase 1, com en casos anteriors”, ha insistit.
Després de tot, Genç ha negat que l’opa sigui “hostil” i ha qüestionat que al Sabadell li faci “por” preguntar als accionistes. “Què té de dolent portar la decisió als accionistes, que són els veritables propietaris del banc?”, s’ha preguntat.
El nou impost a la banca “discrimina” el sector
Sobre el nou tribut a la banca, que es prorrogarà més enllà del 2024 després de l’acord assolit pel govern espanyol, Genç ha defensat que “discrimina” el sector davant d’altres com l’energètic i ha fet autocrítica cap a la gran banca. “Clarament no hem sabut comunicar bé, ho hauríem d’haver fet millor”, ha dit.
Genç ha reiterat que el disseny del nou tribut, que en principi gravarà el marge d’interessos i les comissions, “té carències” i “no és bo” perquè provoca una “doble tributació” sobre els ingressos i “discrimina a les pimes”. En la mateixa línia, ha assegurat que comportarà una “situació de desavantatge” i una “competència deslleial” dels bancs amb seu a l’Estat respecte dels estrangers.
El conseller delegat del BBVA també ha indicat que el nou gravamen “no té un impacte” en els càlculs que han fet sobre les “sinergies” que generaria una possible fusió amb el Sabadell.
Trimestre “excel·lent”
Després de tot, els directius del BBVA han tret pit dels resultats assolits fins al setembre i han assegurat que el tercer trimestre ha estat “excel·lent”. En nou mesos el BBVA ha obtingut un benefici rècord de 7.622 milions d’euros, un 28% més que el mateix període de fa un any.
En la roda de premsa, Genç també ha enviat un missatge de “solidaritat” amb els afectats per la dana al País Valencià.
{{ comment.text }}