L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

El centre BETA avança cap al residu zero en la indústria càrnia

Una planta pilot del Centre Tecnològic Beta a l’empresa MAFRICA, a Sant Joan de Vilatorrada, ha de permetre avançar cap a estratègies de residu zero a la indústria càrnia. La instal·lació converteix residus sòlids i líquids de l’empresa, que entre d’altres compta amb un escorxador i una fàbrica d’embotits, en aigua, bioenergia o productes fertilitzants, entre d’altres.

L’empresa càrnia Mafrica, de Sant Joan de Vilatorrada, ha posat en marxa una planta pilot innovadora que reutilitza aigües residuals i residus sòlids i els converteix en set productes finals. Tot, amb l’objectiu d’avançar cap a l’estratègia de “residu zero”. A partir de vuit tecnologies diferents que s’han implantat es poden generar set productes finals: aigua reutilitzable, biometà, biomassa per a caldera, efluents i esmenes orgàniques riques en nutrients, bioestimulats i CO2 reutilitzable.  Es tracta d’un projecte amb fons europeus liderat a l’estat espanyol pel Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, amb la participació d’INNOVAC i Mafrica. Tant des de l’Agència Catalana de l’Aigua com l’Agència Catalana de Residus valoren molt positivament projectes com aquesta planta de Mafrica.

Aquesta planta de Mafrica és un exemple clar d’economia circular. I, tenin en compte que el sector carni és un dels sectors que més aigua consumeix durant el procés industrial, aquestes millores són cabdals per avançar cap al residu zero.

 Ara bé, tot i els beneficis d’aquest projecte, el sector reclama normatives menys restrictives per poder aplicar-la ja i poder avançar en el residu zero, ja que hores d’ara, no poden fer servir aquesta tecnologia a la pràctica. Mafrica és una empresa familiar de més de 50 anys d’història. Actualment la dirigeix la segona generació. Donen feina a més de 200 treballadors i les instal·lacions ocupen 35.000 m2, entre escorxador, sala de desfer, filetejat i envasat. El seu negoci se centra sobretot en el porc i en menor volum amb xais i vedelles.

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

En aquesta enquesta han votat 142 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't