QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

El Lactium reuneix experts internacionals a Vic per analitzar el futur del sector dels làctics

La jornada, aquest divendres al matí, ha incidit sobre com millorar la comercialització dels formatges i làctics artesans.S’ha estat d’acord en què cal diferenciar millor els productes artesans dels comercials, amb una marca pròpia que en reforci la qualitat. L’exportació va cada vegada a més.

El 9 Nou
08/05/2011

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic

“Sota el títol “Com es pot millorar la comercialització dels formatges i làctics artesans?”, experts i professionals catalans, espanyols, nord-americans i francesos han analitzat la situació actual i les perspectives de futur del sector del formatge i dels làctics, avui divendres 6 de maig al matí, en el 2n Fòrum Internacional del Formatge que ha tingut lloc a la sala Coll i Bardolet en el marc de la 3a edició del Lactium, el món dels formatges a Vic.

Acostar el producte al consumidor, crear marques de qualitat pròpia i de denominació d’origen demogràfic, diferenciar el formatge comercial de l’artesà i col·laborar entre formatgers, són alguns dels temes que s’han tractar per millorar la comercialització dels formatges.

Pel que fa als punts forts del sector, els participants al Fòrum han coincidit en defensar la qualitat del producte i la confiança del consumidor. Respecte als punts dèbils s’ha parlat de la necessitat de millorar la comercialització mitjançant campanyes de màrqueting i creant una marca de qualitat identificativa.

A l’apartat de conclusions, el coorganitzador del Lactium i gerent de l’ACREFA, Oriol Urgell, ha destacat que la situació del sector formatger a Catalunya, França i Estats Units “és molt similar” i ha afegit que “cal sumar esforços per assegurar un millor futur per a tots”.

Per la seva banda, Roland Barthélény ha destacat que cal “vincular els productors mitjançant una agrupació pròpia“ així com també “incentivar punts de venda especialitzats”. Finalment, Cathy Strange ha parlat de la importància d’exportar el producte artesà ja que, com ha assegura la directora de compres de Whole Food “la demanda del producte està creixent i cal donar-lo a conèixer”.

L’acte ha comptat amb la presència de professionals del sector vinguts de diferents punts de Catalunya i de l’Estat espanyol, i també dels Estats Units i França.

Entre aquests professionals destaca el president de La Guilde des Fromagers de França, Roland Barthélény; la directora de compres de Whole Food, Cathy Strange; l’editora en cap de Cheese Culture, Elaine Koshrova; la representant de les botigues Brand Food referents als Estats Units, Angelica Intiriago; el representant de la distribuïdora JDY de formatges artesans catalans als Estats Units, Mathew P. Ronan i el representant de la distribuïdora Zingermans de formatges artesans espanyols als Estats Units, Aubrey Thomason.

També hi han estat presents professionals de prestigi del sector làctic a Catalunya i Espanya: el director de la planta de Flor de Esgueva del grup Lactalis, Alain Delpal; la cap de recerca també de la planta de Flor de Esgueva del grup Lactalis, Elyne Salignon; el president d’ACREFA i propietari de Formatges Can Pujol, Josep Cuixart o el propietari de Formatges Mas el Garet, Lluís Mauri. Així com també representants d’importants distribuïdores de formatge elaborat a Catalunya com són: Jaume Casals d’Eudelac, Amagoia Anda d’Ardai, Quico Sosa de Sosa Distribució i Xavier Bordetas de Caseus Afinadors.

El 2n Fòrum Internacional del Formatge ha estat l’acte que ha encetat la programació de la fira Lactium que continua aquesta tarda amb el Mercat del Formatge i demà amb el 3r Concurs de Formatges Artesans.

Una exposició de maquinària antiga d’elaboració, la degustació dels millors formatges artesans, el concurs de munyir la vaca, la xerrada “Aspectes pràctics de treball amb formatge artesà: tall, conservació, servei” a càrrec d’Oriol Urgell i “Cuina amb formatge artesà català” i una presentació de la recepta Lactium a càrrec de Toni Sala de la Fonda Sala, són altres actes que inclou la programació.”

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 500 persones.