Més de la meitat de les empreses moianenques ecològiques, 23 de 37, es dediquen a fabricar productes d’origen 100% vegetal, com ara begudes, infusions, pasta o hamburgueses. Tot i tractar-se d’un territori petit, amb uns 6.500 habitants, si es comparen les xifres del Moianès amb el Pallars Sobirà, per exemple, on viuen 7.000 persones, queda demostrada la rellevància a la comarca d’aquest sector ecològic orientat a productes vegetals, també proporcionalment per sobre de la resta de la Catalunya Central.
Al Pallars, segons el cercador del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), hi ha 110 empreses ecològiques. D’aquestes, 74 es dediquen a la ramaderia, xifra que suposa un 67%. Al Moianès aquest percentatge baixa fins a un 37% i destaquen, en canvi, les companyies que elaboren productes fabricats a partir de proteïna vegetal.
Aquesta particularitat té origen als anys vuitanta, i està vinculada sobretot als noms de Salvador Sala i Tomàs Redondo. Ells van ser els fundadors de Vegetalia i Natursoy, empreses de referència en el mercat global actual, i plantaven així la llavor del sector ecològic a la comarca. Una altra figura clau va ser Dionís Guiteras, a banda d’alcalde, soci fundador de l’Associació Empresarial per a l’Agricultura Ecològica (AE2), amb seu a Moià, creada el 2007. Es tracta d’una associació d’empreses que transformen i comercialitzen productes ecològics, tot creant sinergies de treball entre elles. En formen part, entre altres firmes, Natureco, del mateix Guiteras, i La Moianesa, una referència en elaboració de pasta. L’entitat es va reunir aquest febrer en assemblea per decidir les línies de treball i donar “una nova empenta al sector”.
A més a més, Guiteras, de bracet amb Jordi Soler i Jaume Illa, també va impulsar el projecte d’Espelta del Moianès, amb la intenció de posar en valor i promoure aquest tipus de blat. Algunes de les empreses ecològiques més conegudes de la comarca són Nadolç (Productes del Moianès), dedicada a l’elaboració de iogurts i derivats des de 1987; Vegetalia (Midsona Iberia), orientada principalment a la proteïna vegetal i amb una àmplia gamma de productes ecològics des de 1986; Natursoy (Nutrition & Santé Iberia), dedicada també a la proteïna vegetal i altres varietats des de 1988, o Sosa Ingredients, que fabrica matèries primeres per a la gastronomia i la pastisseria des de 1967.
El CCPAE té comptabilitzades un total de 37 iniciatives amb segell ecològic al Moianès, entre les quals hi ha les empreses citades, però també cooperatives, projectes o explotacions ramaderes i agràries. Totes compten amb l’homologació d’aquesta institució, que garanteix una producció neta, sostenible i no agressiva amb el medi ambient.
La major part d’aquestes companyies estan situades entre Castellterçol, Castellcir i Moià. Tot plegat, en el marc d’una de les comarques menys poblades de Catalunya, que actualment té una xifra de 6.474 habitants, segons dades de l’Idescat corresponents a l’any 2021.
La primera hamburguesa vegetal
Tomas Redondo, soci fundador de Natursoy i originari de Donostia (País Basc), es va començar a interessar pel món de l’alimentació sana i ecològica amb només 16 anys: “Tenia al·lèrgies greus a la pell i problemes de digestió. Uns amics em van recomanar un metge naturista i al mateix temps em vaig començar a interessar per l’ecologisme i el naturisme.”
Després d’haver viscut a la comunitat naturista de Tavertet, una època que recorda molt “intensa i bonica”, es va adonar que allò era insuficient, i va iniciar l’obrador a Castellcir fent tasques de producció amb la seva dona, Carmen Asensio, i el seu soci en aquell moment, Salvador Sala, que s’encarregava de la comercialització. És llavors quan van muntar plegats Vegetalia. Després d’un parell d’anys, però, es van separar els seus amics, i ell i Asensio van fundar Natursoy, amb l’objectiu de reivindicar la importància de la matèria primera amb què es creen els productes vegetarians i, en concret, que llegums, cereals o verdures provinguin del cultiu ecològic. “Els vegetarians estem molt més exposats que altres persones als productes químics d’aquestes matèries, perquè en consumim més quantitat”, destaca Redondo.
Als anys 80, amb visió de negoci i pensant en un producte senzill per “fer un pas més i acostar l’alimentació sana, natural i ecològica a la gent”, van ser els primers de l’Estat espanyol a inventar l’hamburguesa vegetal: “Se’ns va acudir experimentant amb tofu i seitan i crear un producte pràctic, que no calgués preparar prèviament de forma manual ni dedicar-hi gaires hores o passos previs.
{{ comment.text }}