QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

El sector carni considera poc precís l’informe que lliga carn amb càncer

Les empreses i els productors coincideixen amb els metges que cal fer una dieta variada

El 9 Nou
05/11/2015

Menjar de tot i amb moderació. Aquesta és una recomanació molt habitual per part dels metges. I és el consell que mantenen tant ells com els industrials de la carn davant la notícia de l’informe de l’OMS que situa la carn com una substància perillosa que augmenta el risc de tenir càncer. Pel president de la IGP Llonganissa de Vic i director general d’Embotits Can Duran, David Garcia-Gassull “el que ha fet l’OMS és crear una alarma innecessària, que espanta, però quan mires el que ha transcendit de l’informe parla de “probabilitat” i ho fa a partir de 800 estudis de tot el món amb totes les diferències”. Això mateix pensa el president de la Llotja de Vic, Josep Puigdollers, director general de Gepork, que afegeix “que no és el mateix la carn fumada d’Alemanya que l’embotit que fabriquem aquí. Sabem de fa molt temps que els productes fumats poden tenir més incidència, però tot depèn de la quantitat”.
Igual que ells, Ricard Parés, director de Porcatpensa que “hi ha un punt de titular espectacular amb el que ha transcendit de l’informe, però en realitat són dades que ja sabíem i teníem que ells han interpretat”. L’informe ve a dir que la carn processada com salsitxes, hamburgueses o embotits augmenten el risc de patir càncer i ho inclou entre les substàncies més perilloses com el tabac. Parés diu que no es pot comparar “perquè el tabac no serveix per alimentar-se i la relació causa-efecte està més que demostrada”.
Tant ell com Garcia-Gassull i Puigdollers consideren que una notícia d’aquest tipus “no és positiva”, però creuen que com que des del sector fa anys que es treballa amb qualitat “no ens farà canviar res del que fèiem fins ara”. “No es poden comparar dades de països tan diferents i productes també tan diferents, em sembla perillós i és de poca responsabilitat”, diu Garcia-Gassull, una idea que comparteix Puigdollers quan recorda que “la dieta mediterrània no té res a veure amb les altres” i Parés conclou que “el que diuen els nutricionistes i metges és que el consum de carn ha de ser moderat i les dietes variades, però no es pot prohibir perquè té altres característiques positives”.
A més dels industrials, organitzacions agràries com Unió de Pagesos i Asaja o sindicats com CCOO han fet comunicats recordant les característiques saludables de la carn. CCOO va més enllà i demana a l’administració que faci una campanya informativa per “minimitzar els possibles efectes negatius de la crisi que pot generar aquesta notícia”.
Tots recorden altres “alarmismes com la grip àviaria” i consideren que el que cal és mantenir i promoure “que s’informi bé de cada producte amb total transparència i que no se’n abusi”. Segons CCOO, la mitjana dels hàbits de consum de carn a Catalunya està lluny de ser ingestes abundants i permanents com diu l’informe.
Eduard Batiste-Alentorn: “La dieta variada, inclosa la carn, és la millor”
Per l’oncòleg Eduard Batiste-Alentorn, aquest informe de l’OMS és sorprenent, perquè “trobo que és estrany que ho llancin sense discutir-ho amb els professionals, i alhora hem de tenir en compte que els seus informes són recomanacions, no dogmes de fe”. Segons va explicar Batiste-Alentorn al programa L’hora de la veritat d’EL 9 FM, “la dieta variada, inclosa la carn, és la millor” i va afegir que fa 30 anys es va fer un estudi a Osona sobre la relació del càncer d’estómac amb la carn i precisament “el que hi tenia més relació era el pernil dolç”. Tot i així, afegia, tot plegat depèn de la quantitat. “A Nova Zelanda hi ha més persones amb càncer de còlon perquè mengen de mitjana 350 grams de carn al dia per persona. Al Japó o Nigèria, que en mengen 15 grams, és on n’hi ha menys”, va aclarir.
L’oncòleg va recordar que el 40% dels càncers es relacionen amb l’alimentació i això ho sabem “de fa anys”. La carn, va dir, és molt beneficiosa perquè porta “proteïna, ferro, vitamines…” i va afegir que “s’ha de vigilar més amb el consum de greixos que amb la carn vermella”.

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 386 persones.