QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Els formatges dels germans Rovira de Sora s’estrenen amb un premi a la Fira de Formatges del Pirineu

L’Andreu Rovira té 28 anys, és enginyer industrial i va viure uns anys a França, on “vaig veure que allí a les petites granges el més habitual és tenir una formatgeria i una xarxa de mercats locals que permeten la venda directa i el contacte directe amb el client”.

El 9 Nou
19/11/2012

Des de principis d’any, els germans Pere i Andreu Rovira, de Sora, han treballat fent proves per treure al mercat tres formatges de vaca i dos de cabra. Fa uns mesos que han començat a vendre a fires i de forma directa i ja han rebut una primera recompensa: un premi a la Fira de Formatges del Pirineu de la Seu d’Urgell, que es va fer fa dues setmanes. En concret, els dos joves van guanyar el diploma d’or en la categoria de formatges amb condiment pel seu formatge de pasta tova de cabra. “Era la primera vegada que anàvem a la Fira de Sant Ermengol i ens va sorprendre molt el premi perquè hi ha productors amb molta experiència”, expliquen, i afegeixen que el premi és “un prestigiós reconeixement que ens diu que anem pel camí encertat”.

Aquest camí el van començar aquests dos joves després de dedicar-se a altres coses. En Pere té 30 anys i és veterinari. L’Andreu en té 28, és enginyer industrial i va viure uns anys a França, on “vaig veure que allí a les petites granges el més habitual és tenir una formatgeria i una xarxa de mercats locals que permeten la venda directa i el contacte directe amb el client”. Tots dos, juntament amb la dona d’en Pere, Carlota Lacasa, que és biòloga, van decidir aprofitar l’oportunitat de ser fills de ramader i instal·lar un obrador per fer els formatges a la mateixa casa pairal, el Mas Rovira, que dóna també la marca als formatges.

A casa conservaven la marca de foc que feia servir el besavi dels emprenedors per marcar les ovelles que tenia. Data de l’any 1845, l’original és a la mateixa formatgeria i n’hi ha una còpia al Museu d’Història del monestir de Ripoll. Aquesta és la peça que han triat per al logotip de l’empresa juntament amb la mateixa tipografia de les lletres tal com el besavi les va escriure a la façana de la masia.
Els cinc formatges que fan tenen noms de llocs i paisatges que “nosaltres veiem des de casa”. Així els tres de vaca, fets amb llet crua, porten el nom de Pedraforca, Quars i Rocallisa, tres formatges amb un mínim de 30 dies, el Pedraforca, i 60 dies, els altres dos, de maduració. Els dos de cabra, amb llet pasteuritzada, es diuen Garrotxa i Els Petits i tenen entre 15 i 20 dies de maduració. Les proves van començar el març passat després de decidir instal·lar l’obrador en una antiga granja de la masia. Per ara la producció és petita “i ara mateix és la mida ideal”. En concret utilitzen 250 litres de llet cada dia, uns 1.000 a la setmana, i “ara ja tenen sortida”, afegeixen. La llet la compren als veïns de la granja que tenen vaques i cabres, ja que a l’explotació familiar no hi ha cap d’aquests dos animals sinó porcs. Això vol dir que treuen entre 20 i 25 formatges diaris. Els dos joves assisteixen a una fira setmanal de productors i tenen obert els caps de setmana a la formatgeria, on també preveuen fer visites guiades amb concertació prèvia. “El cert és que hem d’anar fent a poc a poc perquè està funcionant però hem de consolidar i guanyar volum molt de mica en mica”.

Els dos emprenedors han invertit al negoci “el mateix que pot costar un pis, al voltant de 250.000 euros”, però consideren que si poden mantenir el volum de negoci equilibrat com en aquests inicis poden amortitzar-ho en 8 o 10 anys. Del que es tracta, diuen, és “de no perdre en qualitat i mimar el producte cada dia. Freguem els formatges amb aigua i sal o llevats segons el tipus de fong que es busca”, diuen.

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 426 persones.