QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

“Els tractes es feien mirant-se als ulls i donant-se la mà. Això era la Llotja”

Una conferència de Jaume Parareda tanca la celebració dels 40 anys de la Llotja de Vic

A tres setmanes de la celebració de la seva gran cita anual, el Mercat del Ram, el sector ramader d’Osona es va trobar dissabte al Sucre per celebrar la cloenda del 40è aniversari de la Llotja de Vic, el punt de trobada setmanal entre ramaders i escorxadors per consensuar el preu de referència de diferents productes.

L’origen de les taules de preus de Vic es remunta al 1984 i durant 30 anys les va presidir Jaume Parareda, la persona escollida per fer una conferència durant la celebració, on va recordar la trajectòria de la Llotja.

Parareda va explicar que Vic tenia històricament la potencialitat de trobar-se a un dia d’anada i tornada en cavall per una gran part de territori del voltant i això va ser l’origen del seu mil·lenari mercat. Un lloc on “els tractes es feien mirant-se als ulls i donant-se la mà. Això era el mercat de Vic i això era la Llotja”.

Aquest contacte humà és per Parareda l’essència d’un sector que durant molts anys es va trobar a la plaça dels Màrtirs i que va anar “bastant enrere” en la creació d’una llotja quan moltes altres ciutats ja en tenien. Va ser en plena efervescència del porcí i el boví als anys vuitanta, quan “molts escorxadors municipals ja no donaven l’abast perquè es va arribar a les 4.800 explotacions, de les quals ja només en queden 800, que es va veure la necessitat d’una taula de preus”.

Més tard, el 1989, s’hi va afegir la tòfona i a partir del 1992, també la fusta. Tot i que la manera de funcionar ha canviat amb els anys, Parareda feia una crida a mantenir el contacte originari entre empresaris i també “el punt de trobada del mercat dels dissabtes”.

El president de la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, Josep Puigdollers, va aprofitar el torn dels parlaments institucionals posteriors per reivindicar “el pobre sector porcí, gràcies al qual mengem”, mentre que la directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Raquel Sánchez, va destacar que la Llotja de Vic “dona servei amb professionalitat i rigor”.

L’alcalde de la ciutat, Albert Castells, va tancar l’acte reivindicant Vic “com a capital agroalimentària del país” i va detallar que s’està treballant en la creació d’un “districte Sucre, on volem que passin totes les coses entorn a l’economia de la comarca”.

LA PREGUNTA

Creu que s’està fent bé la gestió de la pesta porcina?