Osona i el Ripollès té en aquests moments només 3 de les 11 màquines de llet fresca que es van posar des de l’any 2009. Els costos econòmics no han permès que es mantingués i continués creixent aquesta nova línia de negoci. Així ho expliquen des de La Vaqueria d’Osona i La Lletera d’Osona, dues de les empreses pioneres a posar una màquina de llet que permetia a la gent comprar llet fresca pasteuritzada cada dia. La davallada de les màquines s’ha produït en el darrer any. N’hi havia a Vic –dues de La Vaqueria i una de La Lletera–, Manlleu, Roda de Ter i Torelló –de La Vaqueria–, i una a Tona –de La Lletera.
Ara ja no hi són. En el cas de La Vaqueria, que en van arribar a tenir una vintena, han optat els darrers mesos per desfer-se d’aquesta part del negoci i algunes de les que queden, unes cinc, són gestionades ja per altres persones. Igualment, els impulsors de La Lletera, de Sant Bartomeu del Grau, es van traspassar l’empresa fa un any. En tenien quatre, les dues d’Osona i dues al Vallès Oriental –a Granollers i Mollet–. Les dues d’Osona s’han tret del lloc on eren.
Al principi de la instal·lació de les màquines, el 2009, totes dues empreses tenien projectes per anar-ne ampliant i de fet es va fer. Però les dificultats a trobar un preu de la llet just i els costos afegits del transport –amb un producte que s’ha de canviar cada dia– han fet recular als seus impulsors, tots dos procedents del món de la ramaderia i la pagesia.
Qui també havia optat per aprofitar les seves botigues per posar màquina de llet a l’entrada va ser la Granja Armengol, una empresa làctia i que ja ven llet fresca envasada. Finalment, també ha decidit treure-les. En tenia dues a Osona, una a Vic i una a Manlleu i l’altra a Manresa. Segons Elisa Pujol, de l’empresa, “va ser una moda, tenia un punt d’ecològic però la gent s’havia de recordar de portar l’envàs i no ho feia i s’hi havia de comprar l’ampolla no sortia tan bé de preu”, explica.
Encara hi ha una altra empresa, el grup làctic Comas, de Santa Eugènia, que és el distribuïdor de la màquina de llet fresca que s’ha instal·lat en un supermercat Bon Preu de Barcelona. A tot l’Estat espanyol hi ha una seixantena de màquines de llet fresca, i d’aquestes menys de la meitat són a Catalunya, que en va ser pionera.
Les dues màquines que queden són a Prats i estan gestionades per l’explotació Soler d’en Hug, que ja té també una carnisseria. El mateix funcionament –un ramader que ofereix aquest servei– és el que ha posat Pep Alsina a El Pujol de Calldetenes. La diferència és que ell la ven fresca, sense pasteuritzar, “i de moment ens va bé com a complement de la feina de pagesia i la venda de carn”, diu.