Amb només 85 habitants censats, Sant Sadurní d’Osormort és el municipi menys poblat d’Osona i un dels de tot Catalunya. Gràcies al servei de banca mòbil impulsat per la Generalitat, pobles com aquest poden disposar per primera vegada d’un caixer automàtic i de tots els serveis que ofereix una oficina bancària.
“És important per al poble tenir aquest tipus de serveis, ens ajuda a lluitar contra la despoblació del món rural”, assegura l’alcalde de Sant Sadurní, Enric Riera, que recorda que al seu municipi no hi ha hagut mai cap caixer automàtic i encara menys una oficina bancària. En els últims anys, el poble ha desplegat una xarxa de fibra òptica, té bones comunicacions i el servei de banca mòbil és un atractiu més perquè la gent opti per venir-hi a viure, explica Riera.
Aquest dimarts, van rebre la visita de l’oficina mòbil de CaixaBank. Una de les primeres usuàries va ser Carme Fàbregas, veïna de Sant Sadurní d’Osormort, que es va mostrar molt satisfeta amb el servei: “És molt pràctic, no t’has ni d’esperar”. Fàbregas assegura que aquest servei, que actualment ja arriba a uns 480 municipis de tot Catalunya, serà molt útil en “pobles petits on no hi ha oficina i on hi viu molta gent gran”.
Precisament, l’objectiu de la iniciativa és garantir la inclusió financera de tota la població de Catalunya i la igualtat de condicions per a tots els ciutadans. Joan Carles Bonache, responsable de la banca mòbil de CaixaBank, recorda que en aquests vehicles es poden fer tots els tràmits que es podrien fer en una oficina tradicional: retirar i ingressar diners en efectiu, obrir comptes, domiciliar i pagar rebuts, consultar els moviments i el saldo, i obtenir extractes, entre d’altres. A més, també s’hi ofereix atenció personalitzada sobre crèdits, préstecs hipotecaris, productes financers i la tramitació de queixes i reclamacions.
“La majoria d’usuaris del servei són persones grans, però també gent més jove que, per exemple, vol treure diners del caixer”, explica Rachid Chariki, empleat de banca mòbil de CaixaBank.
L’oficina mòbil visita els municipis un cop al mes i s’hi estableix un mínim de 30 minuts en el cas dels pobles de menys de 250 habitants, mentre que en els més grans s’hi està més d’una hora.
En catorze anys, Catalunya ha perdut 5.961 oficines bancàries. Segons dades del Banc d’Espanya, el nombre d’oficines ha passat de 8.155 el 2008 a 2.194 el 2022. Es tracta d’una tendència generalitzada a tot Europa que, en el cas de Catalunya, ha estat més intensa: mentre que el nombre d’oficines ha caigut un 41% a la Unió Europea i un 58% a l’Estat, a Catalunya el descens ha estat del 73%.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't