QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

La IGP Llonganissa de Vic dobla la producció el primer semestre de l’any

Es deu majoritàriament a l’augment de vendes d’Embotits Artesans Can Duran, de Seva.


El 9 Nou
31/07/2015

El primer semestre de l’any 2015 la producció de llonganissa amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Llonganissa de Vic que conformen vuit empreses osonenques va créixer un 107% respecte al mateix període de l’any passat. En concret, en mig any se n’han comercialitzat 333.953 unitats –el primer mig any del 2014 van ser 161.246–, una xifra que està molt a prop del total produït durant tot l’any passat. Llavors les unitats comercialitzades van ser 386.703.

Bona part d’aquest creixement ve donat per l’augment de vendes del segon semestre de l’any passat i el primer d’aquest any d’Embotits Can Duran. Les vendes d’aquesta empresa representen al voltant del 50% del total. Les altres empreses que formen part de la IGP són Embotits Salgot, Sucesores de J. Pont, Agroalimentària de Savassona-Fussimanya, Casa Riera Ordeix, Embotits Casolans Ca la Glòria, Embotits Solà i Aliments i Embotits-Bon Vic. Totes utilitzen carns magres de porc seleccionades, sal i pebre negre.

Pel que fa als llescats, que és l’aposta clara des de fa alguns anys de l’entitat per tal de poder fer una distribució moderna, la demanda ha crescut un 143%. Se n’han fet 172.962 unitats davant les 73.826 de l’any 2014. Aquest format és ara el més demandat per darrere de la peça, que és la presentació tradicional, i per davant del producte al tall. En anar llescat permet ser presents a diferents llocs com supermercats, hipermercats i cadenes de descompte.

Tal com explica el seu president, David García-Gassull, a més de la via dels llescats, en els darrers mesos s’han fet dos tastos de llonganissa, “una amb professionals i una amb consumidors, que ens han ajudat a millorar tots plegats la qualitat del producte. És com un examen que ens permet millorar”, explica. L’entitat té previst fer-ne un altre després de l’estiu a Madrid, també amb professionals del sector. Aquest, el de la millora del producte, és el camí a seguir, segons García-Gassull, que deixarà de ser president pel desembre. L’entitat va decidir que la presidència seria a partir d’aquest 2015 rotativa per a cada una de les empreses.

D’altra banda, durant aquest any, les empreses que conformen la IGP han participat oferint producte en els àpats que es van fer en actes com el lliurament del títol Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016 i en la Festa d’Estiu del Cinema Català 2015, tots dos a Barcelona.

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 423 persones.