La Universitat de Vic recuperarà la figura de l’aprenent a través de les beques “Sí-Sí” que permeten estudiar i treballar al mateix temps. Així ho ha explicat el director de l’Escola Politècnica, Jordi Villà, qui ha afegit que es tracta d’una prova pilot adreçada als estudiants del Grau en Tecnologia i Gestió Alimentària que ofereix formació competitiva a l’empresa “des del primer dia”.
De moment i a l’espera de tancar nous acords, s’ofereixen deu beques pel curs vinent, cosa que suposarà que el 25% del total dels alumnes del grau s’hi pugui acollir. La UVic ha arribat a un acord amb importants empreses de la indústria alimentària del territori com Casa Tarradellas o Noel Alimentaria.
L’acord a què ha arribat la Universitat de Vic amb empreses del territori del sector alimentari permetrà que els estudiants del Grau en Tecnologia i Gestió Alimentària puguin optar a una beca que financi els seus estudis mentre treballen i, a la vegada, obtenir experiència que els avantatja davant el mercat laboral.
Segons ha explicat el director de l’Escola Politècnica, Jordi Villà, l’empresa ofereix als estudiants un lloc de pràctiques remunerat, en horari compatible, i renovable mentre durin els estudis del grau. L’estudiant, per la seva banda, es compromet a matricular-se un mínim del 60% dels crèdits, corresponents a sis assignatures a la UVic, de les quals n’haurà d’aprovar un mínim de quatre.
Villà ha assenyalat que amb la iniciativa, es pretén recuperar la figura de l’aprenent i “enfortir” el lligam entre la universitat i l’empresa que “sovint s’estronca pel desconeixement mutu”. La UVic, per la seva banda, pren el compromís de garantir que les places de pràctiques es corresponguin amb les necessitats formatives de l’estudiant i el tutoritzarà conjuntament amb els professionals de l’empresa.
Les empreses del sector alimentari que ja han donat el vist i plau a participar al programa formatiu són, entre d’altres, Noel Alimentaria, Casa Tarradellas, Forn Altarriba, Casa Mas i Grup Baucells. Per Villà, l’acord beneficia per igual a l’empresa, que pot veure en l’estudiant un futur professional especialitzat; a l’estudiant, que obté una experiència laboral mentre estudia i a la Universitat. El director ha afegit que allò que manca a les empreses és “talent format en el seu entorn” perquè quan l’empresa el troba, “no el deixa escapar”.
Villà ha explicat que el programa s’ha titulat “Sí-Sí” en contraposició “als ni-ni que estem acostumats ja que creiem que estudiar i treballar a la vegada és compatible”.
La Universitat de Vic aposta per aquesta modalitat d’estudi i no descarta poder-la oferir a altres àmbits del seu espai formatiu com Administració i Direcció i Empreses, Organització Industrial, Mecatrònica, Multimèdia o Ciències Ambientals.