Actualment, hi ha 61 explotacions ramaderes afectades per la llengua blava a Osona, i 12 al Lluçanès.
Són dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que està desplegant arreu del territori la seva estratègia per fer arribar la vacunació a totes les explotacions i les mesures de prevenció per fer front a la malaltia.
De les 61 explotacions ramaderes afectades per la llengua blava a Osona, 41 són de boví, 17 d’oví, 1 de cabrum, 1 de boví i oví, i una d’oví i cabrum.
La vacunació està ajudant a frenar l’expansió de la malaltia, de la mateixa manera que també ho fan les mesures de prevenció.
Com que es transmet a través d’un vector, els ramaders apliquen metodologies com els insecticides per reduir-ne el contagi.
Al Lluçanès, hi ha una dotzena d’explotacions ramaderes afectades, entre els municipis d’Olost, Oristà, Perafita i Sobremunt. Va ser precisament a Olost quan aquest dimarts es va celebrar una jornada sobre la situació de la malaltia amb la participació de ramaders de la zona i membres del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
Es calcula que un 70% del bestiar oví, que és el més afectat, ja ha estat vacunat de la llengua blava, prioritzant les comarques on s’han detectat el nombre més gran de casos, com són Osona i el Lluçanès.
L’objectiu és aconseguir erradicar la malaltia, per això s’insisteix en la vacunació i l’ús d’insecticides en els animals i mitjans de transport.
{{ comment.text }}