Arriba l’estiu al camp
Després de gairebé tot un any d’espera que els nostres cultius creixin, de tenir cura d’ells i intentar cuidar-los al màxim per poder obtenir-ne un rendiment, arribem al final dels cultius d’hivern. Aquest rendiment, ja sigui en l’àmbit econòmic, perquè, no ens enganyem, això és el que ha de sortir primer de tot per poder rendibilitzar el negoci agrícola, però també quant a un producte de qualitat, que cada cop més es busca per millorar.
Però bé, el fet és que d’aquí a pocs dies començarem a veure maquinària per tots els camps, fent pols, segant el cereal, veient unes piles de palla, o màquines fent bales rodones, quadrades o a granel… per acabar transformant un paisatge de verd a groc. I de cop i volta tindrem un paisatge de camps nus, sense cultiu, on queden camps buits, de rostoll, que esperaran a la següent campanya.
Però l’estiu ens ofereix la possibilitat de conrear aquest cultiu d’estiu. I des del nostre coneixement tècnic donem les millors recomanacions sobre què plantar i poder tenir cultius d’estiu que aportin valor a la nostra terra. La comarca ha estat tradicionalment humida, cosa que ens ha permès el cultiu d’espècies vegetals que els agrada el clima càlid, però sempre amb aportació d’aigua. Així doncs, sempre el cultiu per excel·lència de la comarca ha estat el blat de moro, una planta de port erecte, de més d’1,5 metres, adaptada a les temperatures i capaç de mantenir verdes les fulles i el cultiu perquè es pugui aprofitar com a aliment en verd.
Aquest és un cultiu exigent que necessita de temperatura, no excessiva, i humitat o aigua, un ingredient que cada cop per aquest canvi climàtic fa que en tinguem menys i que per tant el blat de moro sigui cada cop més difícil de conrear. Tot i així, les varietats han anat canviant. Així doncs, ara ja disposem de varietats dels nostres proveïdors que estan adaptades cada cop més a condicions de falta d’aigua. Aquest canvi climàtic ens porta a buscar alternatives, com la possibilitat de conrear un altre cultiu que cada cop s’imposa més a l’estiu. Estem parlant del sorgo, una planta també de port erecte, de més d’1,5 metres o més i amb característiques semblants, guardant les distàncies, al blat de moro.
Actualment, però, també hi ha cultius minoritaris que ens donen la possibilitat de produir durant l’estiu. Des de fa uns anys hem vist com el gira-sol, les pipes, es comencen a produir a la comarca, un cultiu molt adaptat a la secada i que ens pot anar fins i tot molt bé si no tenim la necessitat de produir farratge per als animals. Altres cultius minoritaris que ens donen l’opció d’omplir els camps són, per exemple, el panisset, una altra farratgera que ens donarà l’opció de produir menjar per als animals; el mill, un cultiu antic que ja s’havia conreat, però que s’ha perdut molt per la poca sortida del producte, i cultius nous que coneixem ben poc però que poden ser una alternativa com la crotalaria, el càrtam, la mostassa o cultius similars… que a la comarca de moment no hi ha tradició.
La possibilitat de no tenir els camps erms tot l’estiu és a les vostres mans, i fins i tot si cap dels cultius que coneixeu us interessen penseu que hi ha una altra alternativa que sorgeix de la necessitat o l’obligatorietat de no tenir els camps buits, com poden ser cultius millorants o fins i tot cobertes vegetals. Cultius que estan sorgint i ens poden millorar molt l’estructura del sòl dels nostres camps.
Així doncs… no dubteu a contactar amb nosaltres, que us donarem les millors opcions i els millors consells.
Bon estiu i bona collita!
Drogueria Junyent