QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Orís obre aquest diumenge el seu 19è Mercat de la Patata del Bufet

El conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, va assistir dijous a la presentació. Ajuntament, productors i Generalitat es reuniran abans d’acabar l’any per valorar si s’activa una Identificació Geogràfica Protegida (IGP) per a la patata del bufet, que ja s’ha fet marca exclusiva d’Orís.

El 9 Nou
05/10/2013

Aquest diumenge arrenca, als jardins de la Rectoria d’Orís, la 19a edició del Mercat de la Patata del Bufet. Durant tots els diumenges d’octubre, al matí, sis productors locals posaran a la venda entre 25.000 i 30.000 quilos d’un producte convertit en marca pròpia i “un símbol que ens representa”, com es felicitava l’alcalde, Arnau Basco, fent balanç a la consolidació del mercat a les portes del seu 20è aniversari.

El conseller d’Agricultura de la Generalitat, Josep M. Pelegrí, va presidir aquest dijous la presentació de l’edició d’enguany, que com sempre acompanyarà el mercat amb altres productes de l’horta i activitats paral·leles, segons cada diumenge.

Pelegrí va posar el mercat com a exemple del que avui representa el treball al camp i l’arrelament al territori. I, de la patata del bufet, va destacar el seu valor afegit per tractar-se d’un producte “de proximitat, de temporada, exclusiu, de qualitat i gran exponent de la cuina catalana”, ara que es treballa perquè aquesta sigui declarada patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.

Josep Soldevila, productor i regidor d’Agricultura d’Orís, va aprofitar la presentació per fer un repàs històric a la patata del bufet, que “es cultivava a bona part d’Osona fins als anys cinquanta”.

L’arribada de noves espècies amb més rendiment i l’ús progressiu de les terres per a explotacions ramaderes la van anar arraconant. Fins al punt que si no arriba a ser pel mercat d’Orís, iniciat sota l’impuls del gastrònom Pep Palau quan era responsable del restaurant de la Rectoria, “segurament hauria desaparegut del tot”. Al mercat es vendrà a 1,20 euros el quilo.

Tant Soldevila com l’actual propietari del restaurant, Pere Lillo, van destacar les propietats culinàries de la patata del bufet, pel seu gust i textura, “més cremosa i mantegosa” que altres varietats. Que tingui forats més fondos i un aspecte boterut “són detalls insignificants per dir que costa més de preparar; a les cuines també ens costa temps netejar bolets o treure les escates del peix”, va dir Lillo.

El restaurant va preparar, al final, un tastet amb sis presentacions diferents amb patata del bufet, tres de calents i tres de freds.

El conseller Pelegrí va recollir el guant llançat pel propietari del restaurant en el sentit d’estudiar que la patata del bufet d’Orís pugui aconseguir la identificació geogràfica protegida (IGP), que la potenciaria com a marca de qualitat i de territori. Productors, Ajuntament i responsables del Departament es trobaran després del mercat per estudiar-ho.

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 431 persones.