Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Osona i el Lluçanès impulsen un servei d’emprenedoria rural

Un estudi detecta la potencialitat del sector ecològic i planteja noves estratègies

Amb l’ànim d’impulsar el sector ecològic a Osona i el Ripollès, Creacció ha creat el Servei d’Emprenedoria Rural d’Osona i el Lluçanès. Té com a objectiu assessorar, acompanyar i mimar els emprenedors que vulguin dedicar-se al sector primari. Amb les dades de l’Observatori Socioeconòmic s’ha detectat que aquest sector estava baixant però “alhora és un sector que fixa població al territori”, i per això creuen que s’ha d’impulsar. Ho va explicar Judith Saus, tècnica en emprenedoria de Creacció. Saus va afegir que fa uns mesos que el servei s’ha posat en funcionament i té en compte l’acompanyament tant per als nous emprenedors com per als que volen fer canvis en la seva explotació o un relleu generacional i, per tant, “està destinat a les petites i mitjanes empreses però també a les grans en el cas que impulsin start-ups”.

Un altre dels objectius del servei té a veure amb els estudis. I en la mateixa jornada es va presentar l’estudi sobre les oportunitats del sector ecològic a Osona i el Lluçanès. Ho va fer la consultora agrosocial Neus Montllor, que va explicar que “amb estratègies personalitzades, ja que cada finca és diferent i cada territori dins d’Osona també”, hi ha moltes oportunitats per tirar endavant projectes ecològics. No ho va titllar de fàcil però sí que hi ha molt camp per córrer perquè “el sector creix cada any una mica més tot i estar encara en un punt baix”. El fet que a Osona hi hagi 39 municipis on no es pot augmentar la càrrega ramadera perquè són zones vulnerables a causa dels purins és, al seu parer, una oportunitat “per fer el canvi a ecològic”. Pel que fa a les estratègies, va insistir en el treball en xarxes, de forma comuna entre productors. A l’altra cara de la moneda hi va posar la manca de matèria primera en aquest sector i “cal recerca i coneixement en processos i producte final”.

Els ous, els pollastres i el porc, els que menys creixen en ecològic

El sector del porc és el que menys impuls ecològic té a Catalunya. En canvi, el dels ous i els pollastres va en augment cada any. Tots dos, però, estan a la cua tant en nombre d’explotacions com de l’augment anual. Per davant, i com a més nombrós, hi ha el vaquí de carn, que representa el 52% del total de la ramaderia ecològica, seguida de l’oví de carn, amb un 13%, i l’equí i el cabrum de carn, amb un 10%.

L’avicultura i els ous representen el 3% i van augmentar el 2017 en un 5,56% pel que fa als ous, amb 57 explotacions, tot i que no ho va fer amb la carn, de les quals hi ha 35 explotacions. En canvi, amb el porcí hi ha només 2.500 truges a tot Espanya que es crien amb les normes ecològiques. A Catalunya, l’empresa Llavora té una explotació de 48 mares en cicle tancat que comporta produir 500 porcs l’any.

En canvi, i com explica Pino Delàs, de l’empresa, sí que hi ha interès per part de la indústria a trobar porc ecològic, però “no hi ha ni prou porcs ni prou garrins per engreixar”. El cost de produir en ecològic és molt més alt, “amb la mateixa mà d’obra pots fer 2,3 engreixades de porc normal a l’any i treure 1.500 porcs o només treure’n 500 d’una sola engreixada”, explica. Delàs va parlar, però, del Lluçanès i Osona com a zona d’oportunitat “fent el canvi del porc actual a l’ecològic”. Això sí, calen dos anys per fer la transformació.

Més oportunitats hi veu Joan Bassets, de l’empresa Ecogarrotxa, en el pollastre i els ous ecològics. “El retorn, amb els ous, és ràpid sempre que no es vulgui fer una distribució o venda directa”, va dir Bassets, que defensa acords amb la distribució.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 475 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't