L’empresa guanyadora de l’edició número 44 del Premi Guillem Catà dels Enginyers Industrials de la Catalunya Central (EIC) ha estat l’osonenca Elausa Electronics, dedicada als productes electrònics en el sector industrial i de l’automoció. Concretament, el guardó d’enguany es va atorgar a l’equip tècnic de l’empresa per la seva excel·lència en el disseny i la fabricació de sistemes electrònics per al sector industrial.
L’acte se celebrava dijous al vespre a la sala Sert de l’edifici del Sucre de Vic, i va acollir unes 100 persones. En el seu discurs de benvinguda, el president de la demarcació de la Catalunya Central, Salvador Arqué, va voler commemorar el 160è aniversari que l’EIC celebrava en aquesta ocasió. En la mateixa intervenció, el president també va dedicar unes paraules a les dones enginyeres: “Per fer front als canvis actuals necessitem el 100% del talent; no ens podem permetre el luxe de prescindir de les dones que estudien ciències i tecnologia”.
La directora del Departament d’Empresa i Treball dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, Maria Teresa Clotet, va voler destacar el perfil professional dels enginyers i remarcar-ne els trets identitaris “que són cabdals en aquesta societat canviant”: “un profund coneixement científic i tecnològic, orientat al servei als altres i a la resolució de problemes”. En relació amb això, va fer referència al llistat dels principals reptes als quals s’ha de fer front des del Col·legi d’Enginyers que el mateix EIC recull en un document elaborat amb motiu de l’aniversari, com ara el canvi climàtic, la innovació, la transformació digital o l’augment de l’eficiència, a més de la millora de la salut de les persones o la justícia social. La directora va sumar-se també a la crida a la implicació de les dones, tot i que va apuntar que “si comparem el panorama actual amb el de fa 44 anys, el canvi ja ha començat; ara hem de seguir”.
Un cop feta la lectura del veredicte per part del secretari del jurat, Jordi Giralt, l’equip tècnic va pujar a l’escenari per recollir el guardó. Es tractava del director general de l’empresa Elausa, Josep Barceló; la direcció tècnica d’electrònica, Agustí Rifà, i el director d’operacions, Jesús Torralvo. En la seva intervenció, Barceló va fer un repàs històric de l’empresa des de la seva fundació l’any 1988, passant pels primers projectes de desenvolupament de circuits electrònics per part dels fundadors, Santi Suñer i Salvador Casacuberta, a través de la consolidació i la diversificació de la companyia i fins a la incorporació de nous processos productius integrats en les línies de producció actuals. Avui dia, Elausa elabora productes com ara il·luminacions interiors i exteriors en automòbils o sistemes electrònics de control en el sector industrial. Alguns dels productes que es van destacar van ser un dispositiu mèdic per a la detecció de l’Alzheimer o un aparell de monitorització de l’energia solar tèrmica. També va assenyalar algunes xifres clau de l’empresa, com ara els 290 empleats actuals.
Per part seva, Rifà i Torralvo van desgranar el funcionament de les seves respectives seccions, així com els projectes futurs. A l’acte també hi van assistir la delegada del govern a la Catalunya Central, Montse Barniol; la regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vic, Ester Coma; la presidenta de l’EIC, Maria Salamero, i el representant de la Cambra de Comerç d’Osona Jordi Vidal, entre d’altres.
{{ comment.text }}