CCOO i UGT han assolit un principi d’acord en el conveni col·lectiu de l’estat espanyol de la indústria càrnica i d’aquesta manera, frenen la convocatòria de dos dies d’aturada del sector, prevista per al 4 i 5 de desembre. Segons han informat en un comunicat, l’entesa ha arribat després de “més de 17 hores de reunió” duta a terme entre aquest dijous i la matinada d’aquest divendres. UGT ha detallat que s’ha pactat una vigència de dos anys del contracte (2024 i 2025), pujades salarials del 3% i una clàusula de revisió màxima de l’1%, no podran compensar-se en salaris de menys de 25.000 euros el 2024 i de 25.750 el 2025 i la reducció de la jornada anual de 1.760 hores a 1.748, a partir de l’1 de gener.
També s’ha recollit que s’actualitzin els salaris per compensar el teletreball, d’acord amb els increments dels convenis dels anys 2022, 2023, 2024 i 2025; augment del plus de nocturnitat per sobre del 6%, així com de les hores extraordinàries a valor d’una hora per una hora i 45 minuts; compromís per implantar la subrogació per a tècnics auxiliars d’inspecció veterinària i la possibilitat d’establir períodes mínims d’activitat de cara als treballadors fixes-discontinus.
CCOO ha afegit que, entre les mesures pactades, també hi ha introduir el protocol d’assetjament sexual i per raó de sexe; per al col·lectiu LGTBI+; reactivar la comissió de classificació professional i que els treballadors podran gaudir d’un mes de vacances de manera continuada, entre d’altres.
UGT ha detallat que aquest preacord té un termini de 15 dies perquè el ratifiquin les organitzacions i d’aquesta manera es tanqui una entesa final. Per la seva part, CCOO ha valorat que la proposta “millora considerablement la darrera” feta per la patronal i que beneficia 120.000 persones que treballen en aquest sector a l’estat espanyol.
D’altra banda, les patronals ANICE, FECIC, AGEMCEX, ANAFRIC i ANAGRASA, en un comunicat, han remarcat que el principi d’acord aportarà “estabilitat als plans de les empreses i a les seves plantilles”. A la vegada, ha apuntat que el sector càrnic compta amb més de 3.000 empreses, la majoria pimes, que representen el 2,72% del PIB de la indústria alimentària i el 4,53% del total de la facturació total de la indústria de l’Estat. I aquest àmbit suposa un “dels pilars” de l’economia espanyola.
{{ comment.text }}