QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

Stevia Osona denuncia traves per certificar l’estèvia com a ecològica

Els productors de Manlleu creuen que hi ha pressions per part d’empreses farmacèutiques.

El 9 Nou
02/02/2015

Quan Ferran Hortal va obrir la botiga Stevia Osona a Manlleu, des d’on transforma i comercialitza estèvia, una planta que s’utilitza com a edulcorant natural, ja preveia que el camí no seria fàcil. I sembla que no s’equivocava.

Quatre anys després d’haver engegat el negoci i cultivar des de sempre l’estèvia de forma ecològica, Hortal encara no ha aconseguit el certificat d’ecològic que dóna el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). El certificat el reben només els productors que compleixen un seguit de requisits a l’hora de cultivar els seus vegetals però hi ha algunes excepcions, entre les quals hi ha l’estèvia, que no el pot tenir per més ecològica que sigui. I aquí hi ha l’impediment amb què topa el manlleuenc.

Des del CCPAE, que penja del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, expliquen que “la normativa vigent no permet l’ús de la planta d’estèvia com a ingredient alimentari en l’alimentació general”. Pel que fa a l’additiu E960 (el glucòsid d’esteviol), tot i que el seu ús està autoritzat en l’alimentació general “no està inclòs en l’annex del reglament que caldria per estar considerat un aliment ecològic”.

Ferran Hortal, de Stevia Osona, lamenta que “no rebem cap explicació raonada que justifiqui el perquè no podem obtenir el certificat amb l’estèvia. Si cultivéssim un altre vegetal, sí que el tindríem. Amb el distintiu encara fas més confiança als compradors, et dóna valor. No tenir-lo són desavantatges. Per exemple, no podem participar a la fira BioCultura”.

En veure que el Departament està “tancat en banda” i que no “justifica” per què no poden tenir el certificat del CCPAE, Hortal assegura que és perquè al darrere “hi ha el lobby del sucre i les empreses farmacèutiques, que no els interessa que creixi el negoci de l’estèvia”. Diversos estudis asseguren que l’estèvia és beneficiosa per les persones diabètiques de tipus 2 perquè els regula el sucre a la sang. “Molts clients vénen recomanats pel mateix metge. Molts es prenen dues infusions al dia i l’endocrí els rebaixa la medicació. Aquí hi ha el problema. Les grans farmacèutiques no s’ho poden permetre, hi perdrien massa diners. Els interessos econòmics són els que ens frenen i posen impediments”, opina.
Un edulcorant natural no calòric

Tot i que els productors de Stevia Osona noten que cada vegada hi ha més persones que entren a la seva botiga, confessen que encara hi ha força desconeixença respecte a la planta dolça.

La Stevia rebaudiana bertoni prové del Paraguai i durant segles s’ha utilitzat com a edulcorant. Les seves fulles són entre 10 i 30 vegades més dolces que el sucre, i mentre que un gram de sucre aporta 9 calories l’estèvia no en té perquè no és calòrica. Està comprovat que regula el sucre a la sang, per això és bona per als diabètics. A més, redueix la pressió arterial, és bona per l’ansietat, és diürètica i redueix greixos en persones amb obesitat.

LA PREGUNTA

Veu bé que el president dels bisbes espanyols opini sobre política?

En aquesta enquesta han votat 297 persones.