Autogenerar-se tota l’energia que necessita per operar. És el que fa el Centre de Conservació de Carreteres de la Diputació de Barcelona a Calldetenes després d’unes obres que han convertit l’edifici en el primer dels espais corporatius de l’ens supramunicipal a assolir el consum zero i, tal com subratlla Pilar Díaz, diputada de Serveis Generals i Transició Digital, amb “fonts 100% renovables, verdes i sostenibles”.
Això ha estat possible gràcies a una inversió de 339.000 euros destinada a substituir l’antiga teulada d’amiant per una coberta amb panells sandvitx, la qual cosa ha dotat la nau d’aïllament tèrmic a banda de descontaminar-la.
A sobre s’hi ha instal·lat un entramat de plaques fotovoltaiques que s’estima que poden produir gairebé 20.000 KWh d’electricitat l’any. Aprofitant els treballs també s’ha millorat les oficines i vestidors (ara n’hi ha un de femení) de l’edifici i canviat els llums antics per nous que van amb LED.
Díaz destaca que el pas que ha materialitzat la Diputació a Calldetenes “és el primer, però no l’únic”: “Treballem per aconseguir que, de manera progressiva, tots els nostres edificis siguin climàticament neutrals i autosuficients el 2030”, en un horitzó de set anys.
Això es combina amb altres mesures, com ara descarbonitzar la flota de vehicles. I és que també al Centre de Conservació de Carreteres està previst habilitar-hi, a no molt estirar, punts de recàrrega elèctrics.
{{ comment.text }}