EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El 50% d’intervencions per pròtesi de genoll a l’Hospital de Vic ja es fan amb només tres dies d’ingrés

Ara fa just un any des que es va implantar el programa ‘rapid recovery’, que accelera el procés.

El 9 Nou
19/05/2015

El 5 de maig va fer un any exacte que l’Hospital Universitari de Vic (HUV) va començar a fer operacions de pròtesi de genoll pel sistema rapid recovery (recuperació ràpida), que redueix a només tres dies l’estada a l’hospital per aquest tipus d’intervencions. És la meitat, o fins i tot menys de la meitat, del temps habitual d’estada pel sistema convencional. S’ha arribat a aquest primer any fregant les 100 intervencions amb aquesta tècnica, “que ja representen més del 50% del total”, es felicita el cap de Cirurgia Ortopèdica de l’HUV, el doctor Joaquim Rodríguez. Al seu costat, el coordinador del programa, el doctor Josep Mellado, valora “l’alt grau de satisfacció dels pacients”, com ha quedat recollit en les enquestes de valoració. Per una banda, una informació prèvia molt més completa i protocol·litzada “permet que la persona entri a quiròfan molt menys angoixada”. I de l’altra, el postoperatori és molt més ràpid, menys dolorós, “i ens podem trobar que una persona operada a les 9 del matí ja pugui començar a moure la cama a les 4 de la tarda”, diu Mellado. Un factor determinant per “desangoixar” el pacient és fer-li veure que no arriba a l’hospital com a malalt, sinó simplement “per canviar una peça mecànica que no acaba de funcionar”.

Tècnicament, l’operació és, amb algun matís, exactament la mateixa que per la via convencional “i també el tipus de pròtesi que s’implanta”, subratlla el doctor Rodríguez. Es treballa amb dos models, un d’americà i un d’anglès. El que varia és el protocol tant d’abans com de després de l’operació a partir de quatre elements clau: una selecció dels pacients en funció de si tenen altres patologies i un entorn familiar favorable, ja que serà part activa en la recuperació; la informació prèvia per conèixer tot el procés; un major control del dolor intra i postoperatori, i, finalment, el servei d’hospitalització domiciliària, en què personal d’infermeria i fisioteràpia de l’HUV fa un seguiment de la recuperació a casa durant els primers dies. “El mateix que faríem a l’hospital ho fem a domicili, i això és un valor afegit a l’hora d’accelerar la recuperació”, assenyala el doctor Rodríguez.

Pel que fa a la intervenció, com explica el doctor Mellado, respecte al procediment convencional “infiltrem una anestèsia específica al voltant del genoll, a més de la intradural [que s’injecta per l’esquena]. No fem servir torniquet i el pacient puja a planta sense sèrums ni drenatges, cosa que facilita una recuperació més ràpida”. L’anestèsia al genoll dura unes 18 hores, cosa que permet un postoperatori molt més tranquil. “Passar una primera nit sense dolor és una gran ajuda”. Amb l’anterior sistema, en canvi, el primer moment és dolorós.

El proper pas, el maluc

El doctor Joaquim Rodríguez vol deixar clar que la incorporació del rapid recovery en cap cas suposa discriminar uns pacients respecte a uns altres a l’hora d’aplicar aquesta tècnica. “Hi ha una selecció basant- se en uns condicionants”, aclareix, i la intenció és que el percentatge vagi creixent en el futur. Cal una adaptació progressiva de les estructures i també de l’equip humà per fer-ho possible. Després de l’èxit en intervencions de genoll, passat l’estiu es vol començar a fer en maluc.

LA PREGUNTA

Li sembla bé que Pedro Sánchez hagi decidit continuar?

En aquesta enquesta han votat 115 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't