L’Itziar, l’Aniol, l’Èlia i l’Ares ja estan impacients per començar a pedalar. Fa uns deu minuts que s’esperen al parc del costat del carrer dels Ferroviaris de Ripoll. El lloc on comença la línia verda (barri de l’Estació) del primer bicibús que es posa en marxa al Ripollès perquè els nens puguin anar en grup a l’escola amb bicicleta. Una iniciativa impulsada per l’AFA de l’escola Joan Maragall amb la col·laboració del centre educatiu, la coordinació de l’entitat Canvis en Cadena i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Ripoll i l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. L’Èlia fa primer de Primària i és la petita del grup, l’Itziar fa quart i l’Ares i l’Aniol, cinquè. Ell és el més gran amb 11 anys. Té una sensació de barreja de fred, nervis i il·lusió. L’Ares també vol sortir. “Encara queda un minut”, li diu el seu pare, Arnau Urgell, que forma part de la comissió d’esports de l’AFA de l’escola Joan Maragall i és un dels impulsors del projecte. Rigel Lahoz, tècnic de l’Associació Leader, és l’últim a arribar.
A les 8.35 surten puntuals per cobrir el trajecte fins a l’escola. Un adult, l’Arnau, obre el grup per conduir-los cap a la plaça de la Lira, mentre que en Rigel el tanca. El pilot format per nens arriba al CAP a través de l’estació, sense entrar en cap moment al carrer Progrés, i allà els esperen quatre nens més i una altra mare. Un cop a la Lira, se’ls uneixen els nens de la línia lila (carretera d’Olot). Aquesta parada dona servei als nens del Barri Vell i de Sant Pere. La tercera línia, la groga (carretera de Barcelona i Caselles), només conflueix amb les altres dues a l’arribada a l’escola. A la Lira, els nens s’han doblat i els pares, triplicat. Els regidors Lluís Orriols i Enric Pérez –línia groga– també s’han posat el casc i han format part del bicibús. De la Lira han anat fins a la carretera de Barcelona, l’esprint final. Molts pares i avis han tret el mòbil per immortalitzar el moment de l’arribada a l’escola, on els esperaven altres nens, professors, l’alcalde Jordi Munell i els regidors Quim Merino, Joaquim Colomer i Dolors Vilalta. El bicibús ha arribat sense problemes. La línia groga ho ha fet un parell de minuts abans que la lila i la verda, que ho han fet a les 9.50. Només un quart d’hora de trajecte.
Estrena exitosa
El bicibús ha estat un èxit amb 27 nens i nenes que hi han participat –n’ha fallat només un– i una dotzena de pares o adults que els han acompanyat. “Hi han participat el 10% dels alumnes de l’escola i la Generalitat demana que, el 2025, el 8% dels desplaçaments siguin en bicicleta”, subratlla Urgell. Cada divendres, el Joan Maragall complirà aquesta xifra. La idea és anar creixent i “si acabem el curs amb una quarantena de nens, molt millor”. En principi, no hi ha una edat mínima per anar amb el bicibús, però Urgell és conscient que és difícil que vinguin els nens d’entre 3 i 4 anys, però a partir de 5 anys ja és més plausible. Aquest divendres, coincidint amb el Dia de la Terra, hi han vingut nens des de P5 fins a cinquè de Primària. Es recomana que vinguin acompanyats fins a primer o segon. De moment, el bicibús només es farà el divendres, perquè és un dia “que ens agrada” per la proximitat del cap de setmana i per fer una activitat fora de la rutina. Urgell també admet que ara és més “fàcil” perquè estem a la primavera i fa més bon temps, “però veurem què passa quan arribi el fred”.
Tal com explica Eduard Folch, de l’entitat Canvis en Cadena, la iniciativa va néixer a Vic el 2020 i només dos anys més tard s’ha estès com una taca d’oli per tot Catalunya i, fins i tot, en alguns llocs del País Valencià. Ara hi participen una seixantena d’escoles i una setantena de línies de bicibús. L’objectiu de l’associació és que els nens arribin a l’escola de manera segura amb una mobilitat més activa, fer salut, deixar el cotxe a casa i descobrir el municipi tot pedalant. “Hem deixat entre 12 i 15 cotxes a casa”, destaca. El regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient, Joaquim Colomer, afegeix que molts pares li han dit que aprofitaven per anar a treballar amb bicicleta i això “és diòxid de carboni que no generem”.
Urgell espera que més escoles s’hi afegeixin, ja que quan l’Associació Leader els va traslladar el projecte ells van ser els únics que van pujar al carro. Ara ja hi hauria alguna altra escola de Ripoll que hi estaria interessada. “Com que ha anat fantàstic, ara els pares perdran la por i els dubtes”, assenyala Colomer. Per participar-hi només cal inscriure els infants a l’aplicació, autoritzar l’activitat i marcar la parada on se’ls haurà de recollir.
Millores pel bicibús
Urgell assegura que no calen infraestructures perquè els nens hi circulin. “Només cal que complim les normes de circulació i que els vehicles motoritzats ens respectin”, diu. Ell apunta que a Ripoll no és habitual la mobilitat en bicicleta escolar i laboral i que està més pensada en clau turística. “Només calen petites actuacions en llocs clau”, insisteix. Per exemple, per travessar el pas de vianants de davant del CAP han hagut de baixar de la bicicleta. Seria tan senzill com marcar un pas en vermell de carril bici i “que tinguéssim prioritat per passar sense baixar de la bicicleta, tot vigilant que no passin cotxes”. Colomer afegeix que quan van veure que a Vic, una ciutat amb més trànsit urbà i més habitants, funcionava bé, no s’ho van pensar dues vegades per explicar-ho a les escoles del Ripollès. El regidor valora incrementar alguna mena de senyalització per les bicicletes. Per la seva banda, Folch creu que on s’ha implantat el bicibús hi ha hagut millores de les infraestructures, però que “cal anar més enllà”.
{{ comment.text }}