QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El CHV podrà operar cada any una trentena de pacients amb situacions d’obesitat complexa

Fins ara, les persones d’Osona que requerien aquest servei eren derivades al Clínic de Barcelona

Des d’aquest octubre, els pacients amb situacions d’obesitat complexa de la comarca d’Osona poden tractar-se de forma íntegra al Consorci Hospitalari de Vic (CHV). Això significa rebre l’atenció de diversos professionals sanitaris en l’objectiu de perdre pes i solucionar els problemes de salut que van associats a aquesta patologia. La gran novetat és la incorporació de la cirurgia bariàtica, una operació que permet abordar els casos més complicats. En concret, a l’Hospital Universitari de Vic i amb el lideratge de les doctores Helena Vallverdú i Judit Hermoso s’apliquen dues tècniques per limitar l’absorció de calories de cada pacient. I és que tal com recorda el cap del servei d’Endocrinologia del CHV, el doctor Ignasi Saigí, parlem d’obesitat quan hi ha “un desequilibri entre les calories que ingereixes i l’energia que gastes en el teu dia a dia”. En funció de l’acumulació de greix que això comporta en cada pacient podem parlar d’excés de pes, obesitat o obesitat mòrbida, “que és quan la situació s’ha fet crònica i el cúmul de greix corporal condiciona la salut d’aquella persona”.

Així doncs, després d’una exhaustiva avaluació per part de diversos professionals –que van des de digestòlegs i nutricionistes, passant per cardiòlegs o pneumòlegs, i fins i tot psicòlegs i fisioterapeutes–, es detecten casos en què la intervenció quirúrgica pot ser la millor solució i es proposa tirar-la endavant. Pel que fa a les tècniques que s’han començat a desplegar al CHV, van lligades a limitar la ingesta d’aliments i, per tant, l’absorció de calories. Una primera part de l’operació “és la restrictiva”, explica la doctora Judit Hermoso. En aquest sentit, el que es fa és que l’estómac “tingui una capacitat més petita”, i d’aquesta manera s’aconsegueix controlar abans “la sensació de sacietat”. Pel que fa a la segona, “s’intervé en la zona d’absorció dels aliments”. El que es fa és un bypass gàstric, “transmetent la ingesta a un tros d’intestí prim més allunyat de la zona de l’aparell digestiu on es produeix la màxima absorció”. Així doncs, amb la limitació d’ingesta i la restricció en l’absorció de calories “aconseguim la pèrdua de pes”.

Des de l’equip de professionals del CHV remarquen que l’operació és un episodi important del procés, però perquè tingui èxit cal fer un seguiment estricte “tant abans com després de passar per la sala d’operacions”. El doctor Saigí recorda que no es tracta d’operar-se “i fer el mateix que feies abans però ja sense obesitat”, sinó que la intervenció “no és gratuïta”, ja que té una afectació en el pacient vinculada a canviar els seus hàbits i rutines en l’àmbit de l’alimentació: “Caldrà menjar amb més temps, mastegar millor, programar el que menges cada dia i, al principi, no barrejar líquids i sòlids així com detectar aliments que no se’t posen tan bé. I fer activitat física és molt important.” Hermoso també apunta que el procés de seguiment és llarg, “i en molts casos no acaba mai”. Ho resumeix amb una estadística, que determina que la meitat dels pacients que no fan un seguiment estricte de les pautes que els donen els professionals sanitaris “als dos anys de l’operació han fracassat”. El vessant positiu és la possibilitat de solucionar patologies que l’obesitat fa aparèixer o agreuja, com la diabetis tipus 2, la hipertensió, les apnees del son o la dificultat de moviment.

Fins aquesta tardor, els pacients d’Osona que havien de sotmetre’s a cirurgia bariàtrica eren derivats a l’Hospital Clínic de Barcelona. Un cop reunides les condicions tècniques, la infraestructura i els professionals “es va poder tirar endavant el servei a Vic”, comenta Hermoso, afectant positivament els pacients de la comarca. I és que en un procés en què cal un seguiment exhaustiu “amb moltes proves, valoracions per part de diversos especialistes i visites a consulta”, haver d’anar dos o tres cops per setmana fins a Barcelona era un inconvenient i incomoditat per a moltes persones que ara s’ha superat. En aquest primer any d’entrada en funcionament del servei de cirurgia bariàtrica al CHV la previsió és fer “una trentena d’operacions cada any”. El desplegament d’aquest servei a Osona també permetrà reduir les llistes d’espera per sotmetre’s a aquesta intervenció, que era d’entre dos i cinc anys. De candidats, n’hi ha molts més ja que l’obesitat és un problema a l’alça en societats occidentals com és la catalana. Per fer-hi front, i malgrat avançar en tècniques quirúrgiques per abordar els casos més complexos, la solució és l’educació: “Educar en menjar de forma saludable per no agafar uns hàbits que et poden portar a l’obesitat”, conclou el doctor Saigí.

LA PREGUNTA

Creu que s’està fent bé la gestió de la pesta porcina?

En aquesta enquesta han votat 85 persones.