L'expert respon
Empreses
Laboral
Economia Verda
Pagesia
Economia domèstica
Empreses amb futur

El Consorci de la Vall del Ges treballa en un pla estratègic per al sector del metall

Un primer estudi diu que el sector té una alta especialització però també detecta reptes com la manca de personal

El Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura està treballant en l’elaboració d’un pla estratègic per a la indústria metal·lúrgica, que és l’activitat que aglutina un 24,5% dels llocs de treball a la zona. En una primera diagnosi feta a partir de dades i enquestes a les empreses, s’ha posat sobre la taula quines són les febleses, les fortaleses i els reptes de futur amb l’entrada de les aplicacions de la indústria 4.0 a la cantonada.

La diagnosi del sector metal·lúrgic ha estat el primer pas perquè aquest any es faci un pla estratègic per a aquest sector a la Vall del Ges, Orís i Bisaura impulsat pel Consorci d’aquesta zona. La presentació de la diagnosi es va fer fa dos mesos i des d’aleshores s’han activat diverses taules de treball d’on han de sortir les línies estratègiques i les accions concretes que s’han de prioritzar i tirar endavant per millorar el sector. El mateix dia de la presentació, a la qual van assistir unes 25 persones, ja es van tractar dos dels aspectes que més preocupen de la diagnosi: els recursos humans i la innovació. Pel que fa al primer, va quedar clar que les empreses troben els treballadors als centres d’ensenyament específics a partir de les pràctiques a les empreses que fan els alumnes, a través d’empreses de treball temporal i a partir de les autocandidatures o algun procés amb empreses especialitzades en la recerca de personal. Però els costa de trobar-ne. En aquest sentit, una de les conclusions és millorar la transmissió del coneixement i introduir mesures que facilitin condicions laborals per reduir la rotació.
La innovació és, segons l’estudi, un repte pendent: “La innovació és poc present com a estratègia a les empreses”, explicaven els responsables de l’estudi, l’empresa Daleph. En aquest sentit, es proposa la formació en noves tecnologies i la incorporació d’aquestes per millorar processos, un aspecte que és més complicat per a les empreses petites per la seva poca capacitat d’inversió.
I és que el sector del metall, que a Catalunya està conformat per 4.477 empreses amb més de 47.000 treballadors, compta amb 73 empreses a la Vall del Ges, Orís i Bisaura, de les quals la majoria, un 57,75%, fan tractament i revestiment de metalls i enginyeria mecànica general per compte d’altri; un 22,54% treballen en la forja, estampació i embotició de metalls i pulvimetal·lúrgia, i el 19,72% restant es dedica a la fabricació d’altres productes metàl·lics. La majoria de treballadors, un 41,34%, se situen en el segon grup esmentat, ja que és on hi ha les grans empreses del sector de la perfumeria com Tesem, Axilone, Covit o Technotraf. Més enllà de les dades, la diagnosi que s’ha fet pretén trobar les fortaleses, les mancances i els reptes que té aquesta indústria en un futur immediat i en un moment en què encara no es treu prou rendiment de les potencialitats de la indústria 4.0, segons un estudi del catedràtic d’Economia i investigador dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC Joan Torrent, publicat recentment.
Al territori prevalen els subsectors de cosmètica i perfumeria, com a principal, però també el d’automoció, de ventilació, de bugaderia industrial, de maquinària i maquinària-eina i de manteniment industrial. Els elements més destacats de la diagnosi parlen d’una alta especialització i molta expertesa referent al tractament i processos del metall així una xarxa de relacions entre les empreses. Però també destaca els reptes més enllà dels relacionats amb els recursos humans i la innovació. Aquests són la comercialització –cal diversificació del negoci i reduir la dependència de client envers el mercat– i la col·laboració “més estratègica”, a més de tenir en compte l’avanç cap a l’eficiència energètica i la sostenibilitat com marquen les normatives europees. L’altra necessitat és la de donar a conèixer tot aquest potencial a través de fires, xerrades o formacions.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 210 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't